Jak przygotować napar z majeranku
Przygotowanie naparu jest niezwykle proste. Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w suszony majeranek – możemy zakupić go w większości marketów czy sklepów zielarskich. Przydatny może być również miód – zwłaszcza dla osób, które nie lubią ziołowych naparów.
Do szklanki wsypujemy 1-2 łyżki naparu i zalewamy całość 200 mililitrami wody w temperaturze około 90 stopni. Jest to zagotowana woda po około 2 minutach odstania. Całość przykrywamy talerzykiem i zostawiamy, aby zioło się zaparzyło.
Napar z majeranku będzie gotowy, kiedy minie około 20 minut. Po tym czasie powinien on być również nieco ostudzony. Wówczas przelewamy napar przez sitko bądź gazę. Jeśli chcemy, możemy dodać łyżeczkę miodu – warto to zrobić zwłaszcza wtedy, gdy zmagamy się z przeziębieniem.
Miód ma właściwości przeciwzapalne i łagodzi ból gardła. Napar pijemy 2-3 razy dziennie do czasu, aż pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości.