Sposób przygotowania
Aby wykonać zabieg laminacji należy rozpuścić galaretkę, w dowolnym smaku – nie powinna farbować włosów – w kilku łyżkach wody. Ich ilość należy uzależnić od gęstości oraz długości naszych włosów – im są dłuższe i gęstsze tym więcej wody się przyda. Warto trzymać się przedziału między 5-10 łyżek stołowych wrzątku na 1 galaretkę.
Ostudzoną galaretkę nakładamy na włosy ruchami, skierowanymi w dół. Następnie nakładamy na głowę czepek bądź woreczek foliowy, aby zabezpieczyć włosy przed utratą ciepła i wzmocnić działanie laminacji. Następnie intensywnie spłukujemy galaretkę letnią wodą. Należy to zrobić bardzo dokładnie, ponieważ, jeśli zostanie jakaś część galaretki, to może sklejać nasze włosy. Zabieg powtarzamy raz na kilka tygodni, w zależności od indywidualnych potrzeb.