w , ,

Przepisy na domowe mleka roślinne

Mleko w szklance obok której leżą ciasteczka.
unsplash.com

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe również doskonale sprawdza się do ciast i deserów. Wiele osób uważa również, że świetnie komponuje się ze smakiem kawy, nadając jej delikatnego i subtelnego orzechowego aromatu.

Do przygotowania mleka potrzebujemy 1 szklanki migdałów oraz 1 litra przegotowanej wody. Nasze migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie tak, by zmiękły. Możemy obrać je ze skórki, ale jest to czasochłonna i raczej zbędna czynność.

Domowe mleka roślinne przygotowujemy następnie odlewając wodę z migdałów i łącząc ją z naszą przegotowaną wodą. Całość blendujemy przez około 5-6 minut. Powinniśmy w tym czasie uzyskać białą, jednolitą i spienioną ciecz. Całość przelewamy przez gazę i trzymamy w lodówce do dwóch dni.

Zobacz także:  Uważaj na te produkty

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.