Terere, to idealny napój na upał! Jego wykonanie jest bardzo proste, a smak robi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych. Pijąc go możemy cieszyć się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale i właściwościami Yerby, z których warto korzystać.
Możemy za jej pomocą zniwelować zmęczenie i ogólnie pobudzić nasz organizm, wspomóc swoją koncentrację, kreatywność oraz wydajność. Yerba doskonale wpływa także na naszą wagę, ponieważ łagodzi uczucie głodu.
Dzięki niej poprawimy naszą przemianę materii, co przyczyni się do lepszego samopoczucia, zdrowszej cery i wspomoże naszą walkę o wymarzoną sylwetkę! Warto także pamiętać, że Yerba hamuje rozwój komórek rakowych i chroni przed chorobami serca.

Terere – czym jest
Terere to nic innego jak Yerba Mate. Różni się od niej jedynie tym, że przyrządzamy go przy użycie wody o znacznie niższej temperaturze. Do jego przygotowania potrzebujemy liści ostrokrzewu paragwajskiego.
Po napój ten szczególnie często sięgają mieszkańcy Brazylii, Argentyny czy właśnie Paragwaju. Powszechnie nazywany jest zimną Yerbą. Zdarza się także, że susz do Terere ma nieco inną konsystencję niż ten do tradycyjnej Yerby na ciepło.
Jest nieco grubiej posiekany, aby na dłużej zachowywał świeżość. Najczęściej są w nim wyczuwalne odświeżające nuty, które dają maksymalne orzeźwienie latem, gdy nasze ciało naprawdę tego potrzebuje. Dodaje się do niego także zioła czy aromatyczne owoce.

Jaką Yerbę najlepiej wybrać
Terere możemy przygotować z klasycznej Yerby, która nie ma nadanego innego smaku niż ten lekko goryczkowy posmak, charakterystyczny dla ostrokrzewu paragwajskiego. Jednak na lato zdecydowanie warto wybrać nieco ulepszoną formułę.
Znajdziemy wiele świetnych dodatków takich, jak zioła czy owoce. Najlepiej sprawdzi się mięta, werbena cytrynowa, boldo czy burrito. Są to zioła o niepowtarzalnym aromacie i niezwykle odświeżającym działaniu.
Jeśli zaś chodzi o owoce, to i tutaj warto sięgnąć po cytrusy. Te w połączeniu z zimną wodą i liśćmi Yerby doskonale nawodnią nasz organizm i sprawią, że będziemy mogli cieszyć się latem bez uczucia ciągłego osłabienia i zmęczenia.

Jak przygotować napój
Przygotowanie orzeźwiającego Terere nie jest trudne i nie wymaga wiele czasu. Potrzebujemy zimnej wody i Yerby Mate – najlepiej z dodatkiem wspomnianych ziół oraz egzotycznych owoców.
Przydatny będzie również lód – dzięki niemu napój na dłużej pozostanie zimny i zachowa swoje właściwości. Liście wkładamy do dzbanka, zalewamy zimną wodą, a następnie dodajemy kostki lodu. Po 10 minutach liście powinny już puścić soki.
Wówczas napój jest gotowy do picia. W ciągu dnia warto chłodzić go w lodówce, aby był jak najbardziej odświeżający. Możemy dodać do niego również nieco świeżych, posiekanych owoców, aby nadały mu jeszcze ciekawszego aromatu.