w ,

30 Genialnych domowych trików. Musisz koniecznie je poznać

Babeczki z owocami.
unsplash.com

26. Owocowy zakalec

Kiedy używamy owoców podczas pieczenia ciasta – zwłaszcza tych mrożonych – często musimy pogodzić się z tym, że mimo naszych starań powstaje zakalec. Jest jednak sposób, który pozwala tego uniknąć.

Domowe triki mówią, że już nigdy nie będziesz przeżywać rozczarowania, jakie budzi zakalec, jeśli użyjesz białka jajka i mąki. Jajkiem smarujemy miejsca, w których mają być owoce, następnie prószymy je delikatnie mąką.

Zobacz także:  Konfitura z aronii: przepis i właściwości zdrowotne

Dzięki temu woda z owoców nie będzie wsiąkała w ciasto i powodowała nieprzyjemnych dla oka efektów wizualnych. Walory smakowe pozostaną jednak w nienaruszonym stanie!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.