w ,

Zasada 5 sekund. Co dzieje się z jedzeniem kiedy spada na podłogę

zasada 5 sekund

Zasada 5 sekund. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie podniósł nigdy jedzenia z ziemi. Przyczyny tego zachowania są różne, lecz większość ludzi przywołuje złotą zasadę 5 minut. Przeważnie bagatelizujemy ten fakt sądząc, że nic się nie mogło stać przez raptem 5 sekund. Otóż mogło. Z tym mitem postanowił zmierzyć się prof. Paul Dawson, ekspert nauk o żywności oraz współautor książki „Did Just Eat That”?

Zobacz także:  Poznaj 6 powodów, dlaczego warto jeść jabłka

Zasada 5 sekund

Profesor Paul Dawson oraz zespół Clemson University przeprowadzili pierwsze badania w warunkach laboratoryjnych weryfikując tezę dotyczącą wyżej wymienionego obszaru badawczego. Eksperyment wykazał, że czas ekspozycji wpływa na ilość mikroorganizmów na naszej żywności. Przeniesienie mikroorganizmów pomiędzy podłożem a żywnością zachodzi wówczas w tym samym momencie w którym obiekty te dotkną się.

Zobacz także:  Kurkuma - właściwości i zastosowanie


Co się dzieje gdy jedzenie upadnie na 1 sekundę

Realny czas w którym zachodzi proces zabrudzenia jedzenia wynosi 1 sekundę. Oczywiście, stopień zanieczyszczenia zależy od rodzaju pożywienia, podłoża oraz stanu czystości obiektu.

Zobacz także:  Magiczny napój Ayahuasca, święta krew Jezusa przyjmowana od tysięcy lat!


Co ma największy wpływ na zanieczyszczenie jedzenia

Badania prof. Dawsona zostały zintensyfikowane przez zespół Donalda Schaffnera i Robyna Miranda z Uniwersytetu Rutgersa. Zostało przeprowadzonych 128 scenariuszy, w których eksperci badali zetknięcie różnych produktów spożywczych z powierzchnią nawierzchnią. Badania wykazały, że ilość drobnoustrojów jest zależna od rodzaju pokarmu oraz podłoża. Największy wpływ na zanieczyszczenie jedzenia ma stopień wilgotności. Gdy przynajmniej jedna z rzeczy (jedzenie bądź podłoże) posiada wysoki stopień wilgoci, wtem bakterie przenoszą się z dużą większą łatwością niż w sytuacji proporcjonalnie odwrotnej. Badania wykazały, że najwięcej bakterii znajdziemy na arbuzie. Natomiast, najmniej na żelkach.

Zobacz także:  Superfoods czym są i dlaczego powinniśmy je spożywać?


Konsekwencje 

Stosowanie zasady 5 sekund może być wyjątkowo niebezpieczne dla osób, które zmagają się z osłabioną odpornością lub innymi chorobami. Natomiast, bakterie salmonella mogą spowodować złe samopoczucie każdego, a te utrzymują się na powierzchni przez dłuższy czas

Zobacz także:  15 zdrowotnych właściwości ananasa

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.