Żywność z powietrza brzmi jak marzenie. Wydawać, by się mogło, że nie zaznamy tego za naszego życia. Nic bardziej mylnego! Naukowcom udało się
wyprodukować skrobię bez udziału żywych komórek.
Nowe odkrycie naukowców
Tygodnik naukowcy ,,Science’’ opublikował odkrycie naukowców z Chińskiej Akademii Nauk. Najnowsze osiągnięcie to możliwość wytworzenia skrobi bez udziału żywych komórek. Skrobia jest ważnym elementem w codziennej diecie. Znajduje się między innymi w ziemniakach, ryżu czy pszenicy. Dostarcza wielu potrzebnych składników.
Żywność z powietrza – innowacja
W porównaniu do wytwarzanej energii w kukurydzy, można zaoszczędzić 8, 5 razy więcej energii! Odkrycie to może oznaczać rozpoczęcie przemysłowej produkcji skrobi, bez użycia roślin. Choć reakcja nie jest prosta i wymagała pokonania wielu przeszkód, otwiera drogę dla wydajniejszego i bardziej ekologicznego sposobu produkcji.