Zastosowania skórki od banana są bardzo ciekawe i nietypowe, niektóre z nich są bardziej lub mniej znane. Dzisiaj specjalnie dla Was na sztosowe.pl zebraliśmy listę 15 bardzo nietypowych zastosowań skórki od banana.

Wybielanie zębów
Wieść niesie, że skórka od banana wybiela zęby równie skutecznie, jak drogie apteczne i drogeryjne środki. Jak zastosować skórkę do wybielania?
Obierz bardzo dojrzałego banana i oderwij długi pasek skórki. Pocieraj nim zęby, aż dokładnie pokryją się bananową „pastą”. Pozostaw na kilka minut – uwaga! – staraj się nie dotykać ustami zębów i przez cały czas oczekiwania trzymaj otwarte usta!
Po upływie dziesięciu minut wyczyść zęby szczoteczką, bez użycia pasty. Następnie wypłucz jamę ustną czystą wodą. Zabieg powtarzaj przez około dwa tygodnie i oczekuj efektów!

Polerowanie butów
Skórką od banana można wypolerować skórzane buty. W tym celu użyj wewnętrznej strony skórki dojrzałego banana, smarując nią buty w podobny sposób, jak smarujesz je pastą do obuwia.
Buty pokryją się bananowym miąższem, który powinien pozostać na nich przez kilka minut. Następnie usuń warstwę bananowej „pasty” i wypoleruj buty czystą szmatką, aż do połysku.

Czyszczenie srebra
Srebrne przedmioty, takie jak biżuteria czy sztućce, można wyczyścić używając skórki od banana. Obierz dojrzałego, ale nie całkiem poczerniałego banana. Weź skórkę i pocieraj nią srebrne przedmioty wewnętrzną stroną skórki, dokładnie pokrywając ich powierzchnię.
Zwróć uwagę na zakamarki i załamania – tam także powinna się znaleźć warstwa bananowej pasty. Pozostaw na kilka minut przetarte przedmioty, a następnie wypoleruj je czystą szmatką. Twoje srebro będzie lśniło jak nowe!

Skórka od banana jako nawóz
Istnieją różne zastosowania skórki od banana w formie nawozu dla roślin ozdobnych. Ze względu na wysoką zawartość potasu, warto zakopywać rozdrobnione skórki pod roślinami, które są ozdobne z kwiatów, na przykład pod krzewami róż, ponieważ potas wpływa na ich powstawanie, a także pod takimi, które mają wytworzyć owoce – pomidory czy bakłażany, bo bardziej intensywne kwitnienie to więcej owoców.
Skórki od banana można też namaczać w wodzie, po kilku dniach uzyskując nawóz do podlewania roślin.

Zwalczanie szkodników i wabienie owadów pożytecznych
Skórki od banana mogą być jednocześnie magnesem przyciągającym owady pożyteczne – lubiące słodki miąższ bananów lub odstraszać owady będące szkodnikami dla naszych roślin – na przykład mszyce.
Aby trzymały się z dala od krzewów np. róż, zakopujemy wokół roślin rozdrobnione skórki, ale niezbyt głęboko – 1-2 cm pod powierzchnią gleby.
To spowoduje, że mszyce będą omijały nasze cenne okazy. Skórki wyłożone w ogrodzie zwabią motyle, a dodane do kompostu są przysmakiem dżdżownic, no i oczywiście wzbogacają go o cenne pierwiastki.

Usuwanie brodawek
Enzymy zawarte w skórce od banana pomagają usuwać brodawki. Obierz dojrzałego banana i cienkim kawałkiem skórki pocieraj brodawkę jej wewnętrzną częścią. Następnie przyklej na brodawkę kawałek skórki.
Opatrunek zostaw na noc, a rano umyj miejsce czystą wodą. Powtarzaj te czynności przez kilka dni do tygodnia – po tygodniu problem powinien ustąpić bezpowrotnie.

Leczenie trądziku
Łagodnych form trądziku oraz zmian łojotokowych można pozbyć się używając do codziennego masażu twarzy – i jako maseczki – skórki od banana.
Około godzinę przed planowanym pójściem spać smarujemy twarz skórką z bardzo dojrzałego, ale nie czarnego banana.
Pozostawiamy na twarzy bananową maseczkę i spłukujemy ją dopiero przed samym pójściem spać. Banany doskonale nawilżają skórę, jest więc prawdopodobieństwo, że nie będziesz musiał stosować nawet kramu nawilżającego.

Odżywka do włosów
Skórka od banana może posłużyć jako wzbogacenie szamponu lub odżywki do włosów, działa nawilżająco i zmiękczająco.
Umieszczamy kawałki skórki w pojemniku z szamponem lub odżywką i używamy swoich ulubionych kosmetyków do pielęgnacji włosów tak jak zwykle.
Można także rozdrobnić w blenderze skórkę dojrzałego banana i nałożyć ją na włosy. Po kilku minutach spłukać jak zwykłą odżywkę.

Zapobieganie zmarszczkom
Skórka od banana, dzięki zawartości potasu, magnezu i żelaza, a także witamin A, C i witamin z grupy B, działa odżywczo na skórę twarzy.
Połóż skórki na twarzy i pozostaw na kilka minut. Skórki od bananów maja działanie odżywcze, nawilżające i mogą spłycać zmarszczki (zwłaszcza na czole).

Łagodzenie ukąszeń owadów
Po ukąszeniu owada takiego jak osa, czy komar, może pojawić się bolące, piekące i swędzące zaczerwienienie.
Można temu zapobiec przykładając skórkę od banana w miejscu ukąszenia lub przyklejając jej fragment za pomocą plastra. Olejki i enzymy zawarte w owocu niwelują skutki ukąszenia, łagodzą dolegliwości skórne i obrzęk w miejscu wokół nakłucia.

Usuwanie drzazgi
Obce ciało, które utkwiło w naszej skórze, takie jak opiłki lub drzazgi, bywa kłopotliwe i trudne do usunięcia. Dzięki zastosowaniu skórki od banana można w łatwy sposób usunąć drzazgę ze skóry.
W tym celu: przyklej fragment skórki banan do miejsca, w które wbiła się drzazga i pozostaw na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu usuń ostrożnie skórkę. Dzięki działaniu enzymów zawartych w skórce banana, drzazga powinna zostać wypchnięta z twojej skóry i jej usuniecie pęsetą – znacznie ułatwione.

Wybielanie blizn
Dzięki zawartości estryfikowanych kwasów tłuszczowych, skórka bananowa może przyczyniać się do zmniejszania podrażnienia i zaczerwienienia skóry oraz wybielać blizny na skórze.
Obierz banana ze skórki i potrzyj nią zaczerwienione miejsce lub bliznę. Zostaw posmarowane miejsce na godzinę lub na całą noc. Powtarzaj codziennie aż do uzyskania satysfakcjonujących efektów.

Łagodzenie migreny i bólu głowy
Dzięki zawartości potasu w skórce bananowej, w naturalny sposób można pozbyć się uciążliwego bólu głowy, również tego pochodzenia migrenowego. Skórkę banana umieść na godzinę w zamrażalniku.
Następnie połóż jej jedną część na czole, a drugą z tyłu, na karku. Pozostaw, aż fragmenty skórki staną się ciepłe. Powtarzaj przykładanie skórek, aż do ustąpienia bólu.

Zastosowanie skórki od banana: Pieczenie mięsa
To niecodzienne zastosowanie skórki od banana może zdziwić – użyj jej do pieczenia mięsa, a pozostanie ono wilgotne i delikatne. Dodaj skórkę do foremki, w której robisz pieczeń lub połóż skórkę bezpośrednio na kawałku mięsa. Skórka działa jak pokrywka – ułatwia pieczenie mięsa jednocześnie zatrzymując całą wilgoć wewnątrz pieczeni.
Skórka od banana jest jadalna!
Czytaj także: 20 najzdrowszych potraw na świecie
Niedojrzała jest nieco twarda i gorzkawa. Aby ją zjeść, trzeba ją porządnie umyć, usunąć ogonek i zblendować na smoothie lub upiec albo usmażyć na patelni przez około 10 minut.
Skórka staje się cieńsza i bardziej słodka kiedy owoc dojrzewa, więc można zaczekać na moment, kiedy stanie się żółty i pokryje się ciemnymi plamkami.
Niektórzy kucharze zastępują skórką bananową jackfruit lub nawet szarpaną wieprzowinę w potrawach wegańskich. Możliwe jest także dodanie skórki do chlebka bananowego, co wzbogaci wypiek o dodatkową porcję cennego błonnika.