Awokado, króluje na talerzach już od dłuższego czasu. Moda na ten zielony owoc nie maleje. Nie wszyscy jednak wiedzą, dlaczego warto je wybrać. Przekonaj się sam.
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado powodują uczucie sytości. Dzięki temu przyspiesza proces metabolizmu a masa ciała zmniejsza się.
Potas
Potas w nim zawarty pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dotlenia go, usprawnia koncentrację oraz procesy myślowe. Tyrozyna oddziaływuje na procesy zapamiętywania. Może spowalniać utratę pamięci.
Szybsze przyswajanie składników odżywczych
Awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze. Pozwala przeobrazić witaminę A w jej czystą postać. Ta z kolei wpływa na zdrowie skóry i pracę układu immunologicznego. Ponadto pozwala oczyścić organizm z toksyn.
Cholesterol
Zielony owoc przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Poprawia stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów.
Ciśnienie krwi
Obniża ciśnienie krwi. U osób z nadciśnieniem krwi jest to szczególnie ważne. Ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24%.
Kwas foliowy
Zawarte w awokado związki ulegają przemianie w kwas foliowy. Ten, odpowiedzialny jest za: przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek i usprawnia układ pokarmowy.
Hormony szczęścia
Kwas foliowy pomaga również w produkcji hormonów szczęścia- serotoniny i noradrenaliny. Pozwala to na uspokojenie, a z drugiej strony na aktywność w ciągu dnia.
Luteina
Awokado to źródło luteiny. Chroni ona oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Inny zawarty w owocu przeciwutleniacz to glutation. Wspiera wątrobę i system nerwowy.
Cynk
Cynk, który zawarty jest w owoce chroni przed problemami z prostatą. Może pozytywnie wpływać na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty a nawet raka piersi.