w ,

Powody, dlaczego warto jeść awokado!

Powody, dlaczego warto jeść awokado!

Awokado, króluje na talerzach już od dłuższego czasu. Moda na ten zielony owoc nie maleje. Nie wszyscy jednak wiedzą, dlaczego warto je wybrać. Przekonaj się sam.

Powody, dlaczego warto jeść awokado!
dlaczego warto jeść awokado?
Zobacz także:  Niektórzy mężczyźni nie mają pojęcia, czym jest to urządzenie - a ty wiesz co to jest?

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado powodują uczucie sytości. Dzięki temu przyspiesza proces metabolizmu a masa ciała zmniejsza się.

Potas

Potas w nim zawarty pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dotlenia go, usprawnia koncentrację oraz procesy myślowe. Tyrozyna oddziaływuje na procesy zapamiętywania. Może spowalniać utratę pamięci.

Zobacz także:  W brzuchu noworodka był jego brat

Szybsze przyswajanie składników odżywczych

Awokado pomaga przyswajać składniki odżywcze. Pozwala przeobrazić witaminę A w jej czystą postać. Ta z kolei wpływa na zdrowie skóry i pracę układu immunologicznego. Ponadto pozwala oczyścić organizm z toksyn.

Cholesterol

Zielony owoc przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Poprawia stężenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów.

Ciśnienie krwi

Obniża ciśnienie krwi. U osób z nadciśnieniem krwi jest to szczególnie ważne. Ponadto zmniejsza ryzyko udaru mózgu o 24%.

Zobacz także:  Powstał ranking najbrudniejszych miast w Polsce. Zobacz co jest na pierwszym miejscu

Kwas foliowy

Zawarte w awokado związki ulegają przemianie w kwas foliowy. Ten, odpowiedzialny jest za: przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek i usprawnia układ pokarmowy.

Hormony szczęścia

Kwas foliowy pomaga również w produkcji hormonów szczęścia- serotoniny i noradrenaliny. Pozwala to na uspokojenie, a z drugiej strony na aktywność w ciągu dnia.

Zobacz także:  Ota Benga - chłopiec, który był trzymany w ludzkim zoo

Luteina

Awokado to źródło luteiny. Chroni ona oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Inny zawarty w owocu przeciwutleniacz to glutation. Wspiera wątrobę i system nerwowy.

Cynk

Cynk, który zawarty jest w owoce chroni przed problemami z prostatą. Może pozytywnie wpływać na zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty a nawet raka piersi.

Zobacz także:  Małpy Harlowa - na czym polegał ten słynny eksperyment psychologiczny

Niesamowite okrycie naukowców! Zobacz, co musisz zrobić, by tego uniknąć

Niesamowite okrycie naukowców! Zobacz, co musisz zrobić, by tego uniknąć

Polscy naukowcy odkryli gen powodujący ciężki przebieg COVID-19!

Polscy naukowcy odkryli gen powodujący ciężki przebieg COVID-19!