w

Jeśli będziesz jadł to często, będziesz chory. Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Jeśli będziesz jadł to często, będziesz chory. Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Ten, który nigdy nie użył polepszacza smaku, niech pierwszy rzuci kamieniem. Każdy z nas wykorzystuje je w swojej codziennej diecie. Nie wszystkie jednak są odpowiednie dla naszego organizmu. Zobacz najbardziej szkodliwe dodatki do żywności, których należy się wystrzegać!

Zobacz także:  Ciasto w 5 minut bez pieczenia – szybki i pyszny przepis

Dwutlenek siarki (E220)

Jest to konserwant. Jego zadaniem jest przedłużenie świeżości warzyw i owoców.
Wykorzystywany jest również w winie i piwie. Szczególnie trujący jest dla osób, chorujących na astmę i mających problemy z oddychaniem. Zawarty w nim dwutlenek siarki jest silnym alergenem. Osobom, które nie mają większych problemów ze zdrowiem, również nie zaleca się sięgania po ten dodatek, ponieważ hamuje on przyswajanie witamin z pożywienia.

Zobacz także:  Będą badać geny wszystkich noworodków

Kwas fosforowy (E338)

W nadmiarze prowadzi do demineralizacji kości oraz innych dolegliwości. Jest
niebezpieczny. Z organizmu zostaje wydalony w postaci fosforanu wapnia. Zbyt duże ilości spożywania kwasu fosforowego, mogą prowadzić do niedoboru wapnia. Najczęściej występuje w napojach i żywności puszkowanej.

Zobacz także:  Rzeczy, które powinien posiadać każdy mężczyzna w swoim domu

Karagen (E407)

W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest do zagęszczania produktów. Znaleźć go możemy między innymi w: wędlinach, konserwach, galaretkach, dżemach. Sam karagen powoduje wiele nieprzyjemnych działań. Takich jak: owrzodzenia, guzy, zapalenia jelit, a nawet nowotwory. Mimo tego, że w żywności wykorzystywany jest nieszkodliwy karagen, w połączeniu z innymi bakteriami i procesami spożywczymi może wywołać negatywne skutki.

Zobacz także:  Najlepsze Gry Online za Darmo

Guma arabska (E414)

Zbyt duże ilości mogą źle wpłynąć na nasilenie się astmy i zdrowie alergików. Wywołuje takie objawy jak: katar sienny, wzdęcia i zmiany skórne. Przedawkowanie jest bardzo łatwe, dlatego że składnik ten często występuje w słodyczach, czekoladowych i kakaowych. Znajduje się również w piwie.

Zobacz także:  Te artykuły zostały wybrane specjalnie dla Ciebie!

Glutaminian sodu (E621)

Najczęściej kojarzony jest z kostką bulionową lub przyprawą maggi, obecnymi w codziennej pracy w kuchni. Ten bardzo popularny ulepszacz smaku, wydaje się nieszkodliwy, jednak nie należy stosować go więcej niż 3 gramy MSG na raz bez wody.  Najnowsze badania wskazują na możliwy wpływ na rozwój otyłości przy spożyciu glutaminianu sodu. Innymi negatywnymi skutkami spożycia zbyt dużej ilości: to pogorszenie nastroju, bezsenność, osłabienie i zaburzenia rytmu serca.

Zobacz także:  Buraczki zasmażane Gessler – pyszny dodatek do obiadu

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.