1. Cebula jest świetnym źródłem witaminy C
Lecznicze właściwości cebuli były wykorzystywane setki lat temu przez marynarzy czy kupców, wyruszających w dalekie rejsy. Wszystko to ze względu na to, że jest świetnym źródłem witaminy C.
Owszem, są produkty o wiele bogatsze w witaminę C niż cebula, ale to właśnie cebula jest i była przed laty łatwo dostępna. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości tego warzywa można było uniknąć szkorbutu, który był powszechną chorobą wśród kupców czy marynarzy, nie mających stałego dostępu do zdrowych i wartościowych produktów.
Cebula ogólnoustrojowo wpływa na poprawę naszej odporności poprzez dostarczanie nam witaminy C oraz takich pierwiastków, jak krzem, cynk, fosfor, siarka czy magnez. Dzięki temu, nawet w okresie dużej zachorowalności na rozmaite infekcje, cebula wzmacnia nasz organizm i sprawia, że o wiele rzadziej zapadamy na choroby.
Dodatkowo, silna odporność, to także więcej energii na co dzień i sprawniejsze funkcjonowanie całego organizmu!