3. Właściwości lecznicze cebuli zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory
Według naukowców regularne spożywanie cebuli może powodować zmniejszenie ryzyka wystąpienia różnego rodzaju nowotworów (źródło).
Należą do nich między innymi nowotwór płuc, prostaty czy żołądka. Z kolei według naukowców z Włoszech i Szwajcarii regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, jelita grubego, nerek czy jajników.
Jeśli więc w naszej rodzinie wystąpiły kiedyś choroby tego rodzaju, to warto im zapobiegać poprzez włączenie cebuli do swojej diety! Jeżeli mamy problem ze spożywaniem dużej ilości cebuli, to warto przygotować na przykład zupę cebulową – wówczas zjemy średnio około 2 cebul podczas jednego posiłku, co znacznie poprawi stan naszego zdrowia oraz naszą kondycję!
Oprócz tego cebulę warto dodawać również do innych zup, sosów, sałatek czy jajecznicy. Właściwości lecznicze cebuli sprawią, że będziemy zdrowsi i szczęśliwsi.