7. Cebula idealna dla cukrzyków
Cebula, mimo paradoksalnie słodkiego smaku, jest doskonałym produktem dla diabetyków! Okazuje się, że zawarta w niej substancja – glukokinina, to hormon roślinny, który może zapobiegać powstaniu i szybkiemu rozwojowi cukrzycy. Warto o tym pamiętać, jeśli jesteśmy w grupie ryzyka osób, mogących zachorować na cukrzycę.
Jest to choroba, której nie należy bagatelizować, zwłaszcza jeśli cierpimy na nadwagę, mamy niewiele aktywności fizycznej w ciągu dnia a w naszej rodzinie są lub były osoby, zmagające się z tym schorzeniem.
Właściwości lecznicze cebuli mogą także zmniejszać poziom cukru we krwi! Dzięki temu mogą po nią sięgać nie tylko osoby, chcące uchronić się przed cukrzycą, ale i te, które już zmagają się z tymi schorzeniami.
Zdrowotne właściwości cebuli mogą bowiem zmniejszać ilość insuliny we krwi, koniecznej do tego, by nasze ciało mogło prawidłowo funkcjonować.