Zasada 5 sekund. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie podniósł nigdy jedzenia z ziemi. Przyczyny tego zachowania są różne, lecz większość ludzi przywołuje złotą zasadę 5 minut. Przeważnie bagatelizujemy ten fakt sądząc, że nic się nie mogło stać przez raptem 5 sekund. Otóż mogło. Z tym mitem postanowił zmierzyć się prof. Paul Dawson, ekspert nauk o żywności oraz współautor książki „Did Just Eat That”?
Zasada 5 sekund
Profesor Paul Dawson oraz zespół Clemson University przeprowadzili pierwsze badania w warunkach laboratoryjnych weryfikując tezę dotyczącą wyżej wymienionego obszaru badawczego. Eksperyment wykazał, że czas ekspozycji wpływa na ilość mikroorganizmów na naszej żywności. Przeniesienie mikroorganizmów pomiędzy podłożem a żywnością zachodzi wówczas w tym samym momencie w którym obiekty te dotkną się.
Co się dzieje gdy jedzenie upadnie na 1 sekundę
Realny czas w którym zachodzi proces zabrudzenia jedzenia wynosi 1 sekundę. Oczywiście, stopień zanieczyszczenia zależy od rodzaju pożywienia, podłoża oraz stanu czystości obiektu.
Co ma największy wpływ na zanieczyszczenie jedzenia
Badania prof. Dawsona zostały zintensyfikowane przez zespół Donalda Schaffnera i Robyna Miranda z Uniwersytetu Rutgersa. Zostało przeprowadzonych 128 scenariuszy, w których eksperci badali zetknięcie różnych produktów spożywczych z powierzchnią nawierzchnią. Badania wykazały, że ilość drobnoustrojów jest zależna od rodzaju pokarmu oraz podłoża. Największy wpływ na zanieczyszczenie jedzenia ma stopień wilgotności. Gdy przynajmniej jedna z rzeczy (jedzenie bądź podłoże) posiada wysoki stopień wilgoci, wtem bakterie przenoszą się z dużą większą łatwością niż w sytuacji proporcjonalnie odwrotnej. Badania wykazały, że najwięcej bakterii znajdziemy na arbuzie. Natomiast, najmniej na żelkach.
Konsekwencje
Stosowanie zasady 5 sekund może być wyjątkowo niebezpieczne dla osób, które zmagają się z osłabioną odpornością lub innymi chorobami. Natomiast, bakterie salmonella mogą spowodować złe samopoczucie każdego, a te utrzymują się na powierzchni przez dłuższy czas