Przyspieszenie procesu schładzania
Ta zabawna sztuczka sprawdzi się u Ciebie jako niesamowity eksperyment naukowy, który skutecznie ułatwi Ci życie. Próbowałeś kiedykolwiek przyspieszyć proces schładzania piwa lub wina?
Jeśli Twoje próby kończą się niepowodzeniem, oznacza to, że źle wykonujesz te czynności. Jeśli skorzystasz z naszego trika, następnym razem na pewno uda Ci się szybko schłodzić ulubiony napój.
Wystarczy, że owiniesz butelkę w papierowy ręcznik i włożyć ją do zamrażarki na około 15 minut. Ważne jest to, aby ręczniki papierowe były nasączone wodą, ale nie były mokre.
Jak wygląda naukowe uzasadnienie tego triku? Ciecz z ręcznika papierowego szybko odparowuje z powodu suchego, schłodzonego środowiska zamrażarki, co sprawia, że zimno przenosi się na butelkę z napojem.