Jest sposób, aby dowiedzieć się, czy awokado jest dojrzałe
Nie ma nic gorszego niż myślenie, że awokado jest gotowe do spożycia, podczas gdy po otwarciu okazuje się, że jest ono już zbyt miękkie lub nadal zbyt twarde. Istnieje jednak prosty sposób na sprawdzenie, czy Twoje awokado jest w sam raz: wystarczy spojrzeć na jego spód. Zanim wybierzesz awokado, zwróć uwagę na wszystkie zewnętrzne oznaki.
W przypadku awokado Hass skórka powinna być bardzo ciemnozielona i wyboista, a owoce powinny być ciężkie i jędrne, bez widocznych miękkich części lub płaskich powierzchni.
Gdy znajdziesz ładny z zewnątrz owoc, spójrz na jego łodygę. Jeśli zobaczysz brązową plamę pod łodygą, odłóż to awokado, ponieważ będzie ono złe. Jeśli owoc tuż pod łodygą jest jasno-żółto-zielony, Twoje awokado będzie idealne.