9. Sernik bez spodu z dyni
Sernik z dyni, to kolejna propozycja dania deserowego, która zachwyci podniebienia naszych gości. Po spróbowaniu nie będą mogli uwierzyć, że to prawdziwe danie z dyni! Do przygotowania sernika potrzebujemy 500 gramów zmielonego twarogu, 250 gramów serka mascarpone, 3 jajek, połowy szklanki cukru, pół szklanki oleju, pół szklanki mleka, 2 budyniów śmietankowych, 3 łyżek mąki i łyżeczki proszku do pieczenia. Całość uzupełniamy szklanką ugotowanej dyni.
W pierwszej kolejności ubijamy białka jaj. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wciąż ubijając. Zmniejszamy obroty i dodajemy po 1 żółtku. Odstawiamy mikser i dodajemy do piany mąkę. Następnie łączymy twaróg, serek mascarpone, olej, mleko, budynie, mąkę i proszek do pieczenia. Łączymy całość z przygotowanymi z cukrem jajkami. Pod koniec dodajemy zblendowaną dynię i mieszamy wszystko szpatułką. Masę wylewamy na okrągło blachę o średnicy około 20 centymetrów i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Dania z dyni są bardzo puszyste i rozpływają się w ustach.