1. Placuszki dyniowe z jagodami
To danie szczególnie przypadnie do gustu tym, którzy uwielbiają potrawy na słodko. Placuszki są lekkie, puszyste a jednocześnie pełne zdrowia! Do ich przygotowania potrzebujemy 400 gramów dyni – bez skórki oraz wydrążonej z pestek. Oprócz tego – 2 jajek, szklanki mąki – pszennej bądź orkiszowej, 3 łyżek jogurtu naturalnego, 50 gramów twarogu, szczypty cynamonu i 2 łyżek cukru. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – łącznie z jajkami, twarogiem i jogurtem naturalnym.
W pierwszej kolejność ścieramy naszą dynię na tarce na cienkich oczkach. Następnie dodajemy niej jogurt naturalny i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, kiedy będą gotowe dodajemy do nich cukier oraz żółtka i łączymy je z pozostałymi składnikami, mieszając delikatnie szpatułką. Danie z dyni pieczemy następnie na oleju kokosowym przez około 1 minutę z każdej strony. Smacznego!