
2. Hummus z dynią – idealna propozycja na kanapki
Hummus, to pasta z ciecierzycy, którą można przygotować w bardzo wielu kombinacjach. Jedną z nich jest hummus z dynią. Dania z dyni mogą stanowić zarówno posiłki spożywane w domu, jak i te, które możemy przygotować i wziąć ze sobą do szkoły, pracy czy podać je na imprezie! Do przygotowania hummusu potrzebujemy 400 gramów ciecierzycy z puszki, 250 gramów ugotowanej dyni – należy gotować ją pokrojoną w kostkę, w delikatnie osolonej wodzie przez 20 minut. Potrzebujemy również łyżki oliwy, łyżki masła orzechowego, ząbka czosnku, odrobiny chili, szczypty kurkumy oraz pieprzu.
Przygotowanie hummusu jest bardzo proste. Po prostu łączymy ze sobą wszystkie składniki, łącznie z przyprawami i wszystko blendujemy. Możemy z tego przepisu przygotować dwa rodzaje hummusów – wystarczy najpierw połączyć wszystkie składniki oprócz dyni, podzielić powstały hummus na pół a następnie do połowy dodać dyni (wtedy najlepiej przygotować jej tylko pół szklanki). Hummus można podawać z warzywami oraz chlebem.