
6. Wegetariański burger z dyni
Tego rodzaju dania z dyni pewnie nikt się nie spodziewał! To doskonała propozycja dla wszystkich fanów burgerów, ale i dla tych, którzy nie mogą jeść ich w tradycyjnej, mięsnej postaci. Do przygotowania kotletów na burgery dla 2 osób potrzebujemy szklanki ugotowanej w osolonej wodzie dyni, 1/3 szklanki soczewicy, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki. Do tego potrzebujemy 1 jajka, 2 łyżek mąki pszennej, szczypty soli, pieprzu, suszonego imbiru oraz kurkumy i bułkę tartą.
Wszystkie składniki ze sobą łączymy tak, by uzyskać konsystencję dość gęstej masy. Następnie z masy formujemy dwa grube kotlety. Jeśli wolimy cienkie, to możemy podzielić powstałą masę na więcej części. Kotlety obtaczamy w bułce tartej – alternatywnie mogą to być płatki owsiane. Następnie rozgrzewamy na patelni około 4 łyżek oleju słonecznikowego i zaczynamy smażyć nasz burgery – po około 4-5 minutt z każdej strony na średnim ogniu. Najlepiej podawać kotlety ze specjalnymi bułkami do burgerów i ulubionymi warzywami, smacznego!