Problematyka, co jest zdrowe, a co nie, to zagadka nie od dziś. Wiele dietetyków i naukowców dokonuje odkryć, na temat składników. Co jednak wiadomo już dziś? Przedstawiamy 5 produktów, których nie musisz unikać w codziennej diecie.
Ser
Zawiera duże ilości sodu i tłuszczów nasyconych. Jak każdy element diety, nie produkt, a ilość staje się zagrożeniem dla zdrowia i życia. Ser dostarcza białek, wapń, witaminy B12 oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Ponadto wspiera florę bakteryjną jelit.
Jaja
Nie podnoszą cholesterolu oraz dostarczają białka. Pomagają osiągnąć uczucie sytości szybciej. Cholesterol, który był do tej pory sądzony za negatywny wpływ na jego poziom w organizmie, tak naprawdę nie pogarsza stanu cholesterolu we krwi. Cholina, która znajduje się w jajach usprawnia pracę mózgu.
Makarony i węglowodany
Węglowodany pochodzące z pełnych ziaren nie mają wpływu na pogorszenie się stanu zdrowia. Najlepszym źródłem są te pochodzące z nich oraz roślin. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ich spożywaniem.
Mleko
Nabiał zawarte w mleko to źródło wapnia, białek oraz witaminy D. Wysokotłuszczowa nabiał pozytywnie wpływa na walkę z otyłością. Ponadto ostatnie badania nad mlekiem potwierdziły, że jego spożywanie nie przyczynia się do podnoszenia ryzyka chorób układu krążenia.
Ziemniaki
Zawierają składniki mineralne takie jak magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk. Odpowiadają one za prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto mogą wpłynąć na redukcję stresu oraz poprawić kondycję skóry.