Goździki, to przyprawa, której smak i zapach kojarzymy przede wszystkim z zimą. Goździki właściwości, jakie mają, zawdzięczają swojemu niezwykłemu aromatowi i substancjom, które się w nich znajdują.
Są częstym dodatkiem w przyprawie do piernika, zimowej herbacie czy świątecznym cieście, po które chętnie sięgamy wraz z rodziną w chłodne wieczory. Ich zapach przywodzi na myśl najlepsze wspomnienia z dzieciństwa i sprawia, że możemy się poczuć, jak byśmy znów tam byli!
Po otwarciu saszetki z przyprawą z zewnątrz uwalnia się przyjemny, aromatyczny zapach, który na długo pozostaje w pamięci. Okazuje się jednak, że kwestia aromatu, to nie jedyna zaleta, jaką mogą nam zaoferować goździki!
Ich specyficzne właściwości sprawiają, że mogą zastąpić wiele produktów w naszej apteczce i w naturalny sposób pozbyć się wielu dolegliwości.

Problem nieświeżego oddechu
Choć wydaje się, że goździki, to rozgrzewająca przyprawa, mająca za zadanie sprawić, że temperatura naszego ciała się podniesie, to mają one również substancje orzeźwiające oraz odświeżające nasze ciało!
Dzięki temu goździki właściwości, które mają zaoferują wszystkim, którzy zmagają się z problemem nieświeżego oddechu. Jeśli nie masz ochoty sięgać po gumy do żucia czy specjalne tabletki, dostępne w aptece, to wypróbuj goździki.
Wystarczy wziąć do buzi jednego z nich i lekko possać. Po chwili poczujemy przyjemną, ale bardzo specyficzną woń. Za sprawą żucia goździków możemy zniwelować nieprzyjemny zapach nawet na kilka godzin!
Po goździki warto sięgnąć również wtedy, gdy zjemy coś, co ma bardzo intensywną, nieprzyjemną woń – czosnek czy cebulę – i chcemy zniwelować nieprzyjemny zapach. Bardzo mocnie właściwości odświeżające goździków nam w tym pomogą!

Uporczywy ból zęba, wizyta u dentysty, ból zatok oraz głowy
W goździkach znajduje się specyficzna substancja o nazwie eugenol. Ma ona znieczulające właściwości. Dzięki temu łagodzi ból, pojawiający się w naszym organizmie i przywraca komfort funkcjonowania!
Żucie goździków pomoże nam złagodzić wyjątkowo nieprzyjemną dolegliwość, jaką jest ból zęba. Warto także pamiętać o żuciu goździków tuż przed wizytą u dentysty! Dzięki temu zastrzyk przeciwbólowy czy inne zabiegi stomatologiczne, nie będą aż tak nieprzyjemne!
Goździki właściwości zdrowotne posiadają również w kwestii bólu głowy oraz zatok. Jeśli zmagamy się z takimi dolegliwościami, to warto przygotować domową maść z goździków i uporać się z tym problem w naturalny sposób.
2-3 goździki rozgniatamy moździerzem i łączymy z dowolnym olejkiem. Tak przygotowaną substancję nakładamy na czoło. Po kilkunastu minutach powinniśmy odczuć wyraźną ulgę!

Wsparcie w przeziębieniu i grypie
Goździki właściwości, jakie mają oferują nam przede wszystkim zimą. Są jednym z głównym składników zimowej herbaty, grzańca czy potraw, przygotowywanych w okresie świątecznym – nie jest to przypadek.
Okazuje się, że substancje, które znajdują się w goździkach pomagają się uporać z dolegliwościami, które wyjątkowo często pojawiają się jesienią, zimą. Należą do nich katar, kaszel, zatkany nos, ból zatok czy ból gardła.
Dzięki herbacie z dodatkiem kilku goździków szybko zauważymy poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia! Taki napój możemy wypijać zapobiegawczo nawet wtedy, gdy nie jesteśmy chorzy! Uda nam się w ten sposób uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości w przyszłości.
Najlepiej łączyć w herbacie goździki z cytryną bądź pomarańczą, sokiem owocowym oraz miodem. Taki zestaw, to nie tylko antyseptyczne i przeciwbólowe działanie goździków, ale i moc witaminy C oraz substancji łagodzących i wzmacniających nasz organizm.

Zbyt wysoki poziom cholesterolu
Badania naukowe, przeprowadzone w 2006 roku w San Fransisco wykazały, że spożywanie goździków przyczynia się bezpośrednio do zmniejszenia ilości złego cholesterolu w organizmie.
Jednocześnie, regularne spożywanie przyprawy powoduje wzrost insuliny i przyczynia się do sprawnego funkcjonowania gospodarki cukrowej w organizmie. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w kontekście osób, narażonych na zachorowanie na cukrzycę.
Goździki właściwości, jakie zawierają mogą nam zaoferować zarówno w herbacie, jak i w poszczególnych potrawach. Nie warto bać się ich intensywnego aromatu – możemy dodawać je do sosów, przyprawy do mięs a nawet rosołu!
Sprawdź, jak będą smakowały Twoje dania i jak ich spożywanie wpłynie na funkcjonowanie Twojego organizmu. Być może wyleczysz się z wielu dolegliwości!