w , ,

Przepis na piernik staropolski, dojrzewający w Twojej lodówce przez kilka tygodni

Upieczone pierniczki.

Zbliżające się Święta to idealny czas, by wrócić do rodzinnych tradycji i na nowo poczuć magię dzieciństwa. Jednym z najpiękniejszych symboli tego okresu jest piernik staropolski – wypiek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także budzi ciepłe wspomnienia i tworzy niepowtarzalną atmosferę.

Jego przygotowanie różni się od szybkich przepisów na pierniczki, które można zjeść niemal od razu. Piernik staropolski wymaga czasu i cierpliwości – dojrzewa w lodówce przez tygodnie, by w Boże Narodzenie urzekać głębokim aromatem, idealną konsystencją i wyjątkowym smakiem.

Jeśli sądzisz, że taki proces nie robi różnicy, przekonaj się na własnej skórze. Wypróbuj ten przepis, a jego rezultat z pewnością podbije serca Twoje i Twojej rodziny. Po skosztowaniu tego tradycyjnego wypieku trudno będzie wrócić do innych przepisów. Co więcej, piernik doskonale nadaje się do ozdabiania – królewski lukier sprawi, że stanie się nie tylko pysznym deserem, ale i ozdobą świątecznego stołu!

Zobacz także:  Wygrana na loterii pozwala kupić przyjaciół

Pierniczki staropolskie – przepis

Pierniczki w kształcie ludzików.
unsplash.com

Do przygotowania naszych pierniczków będziemy potrzebować kilku wysokiej jakości składników. Warto zadbać o to, by miód czy masło były jak najlepszej jakości. Dzięki temu piernik staropolski będzie smakował jeszcze lepiej i będzie zdrowszy.

Do przygotowania pierniczków potrzebujemy 500 gramów mąki, 200 gramów cukru, szklanki dowolnego miodu, sprawdzi się na przykład akacjowy, 140 gramów masła bądź smalcu, 70 mililitrów mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 dość dużych jajek, pół szklanki przyprawy do piernika.

Przyprawę do piernika możemy przygotować samodzielnie, jeśli połączymy 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, łyżeczkę gałki muszkatołowej, kilka mielonych goździków oraz 1 łyżeczkę kardamonu. Wszystkie przyprawy mieszamy i gotowe!

Zobacz także:  Konflikty finansowe rozbijają małżeństwa

Przygotowanie pierniczków staropolskich

Ciasto na piernik w białej misie.
wielkiezarcie.com

Przygotowanie pierniczków zaczynamy od rozpuszczenia masła, połączonego z miodem oraz cukrem. Należy pamiętać o tym, aby składniki dobrze się połączyły i nie doprowadzić jednocześnie do ich zagotowania. Najlepiej robić to na bardzo niewielkim ogniu, często mieszając.

Następnie studzimy powstałą masę. Wówczas dodajemy do niej pozostałe składniki – mąka powinna być przesiana! Z całości zagniatamy ciasto. Ugniatanie ciasta powinno potrwać około 10 minut, aby przyprawa równomiernie się rozprowadziła.

Następnie nasz piernik staropolski umieszczamy w dowolnym naczyniu i szczelnie owijamy je folią. Tak przygotowane ciasto powinno znaleźć się w chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się lodówka.

Wówczas będziemy mieć pewność, że ciasto się nie zepsuje i przetrwa z nami aż do Świąt, by cieszyć podniebienia zarówno najmłodszych, jak i dorosłych.

Zobacz także:  Zdrowe jedzenie, po którym poczujesz się świetnie!

Piernik staropolski – pieczenie

Upieczone pierniczki.
aniagotuje.pl

Kolejnym etapem przygotowania pierniczków jest pieczenie, które następuje po okresie dojrzewania ciasta. Warto wiedzieć, że ciasto może dojrzewać zarówno kilkadziesiąt godzin, jak i 3-4 tygodnie. Jeśli więc lekko się spóźniliśmy z przygotowaniem naszych pierniczków, to bez obaw – i tak wyjdą pyszne.

Nasze ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5-1 centymetra i wycinamy dowolne kształty. Najlepiej użyć do tego celu specjalnych foremek, ale możemy jest zastąpić również szklanką czy wyciąć kształty nożem.

Jeśli chcemy, by piernik staropolski zawisł na choince, to możemy od razu zrobić w ciasteczkach dziurki! Pomoże nam w tym zwykła słomka. Za jej pomocą, w jeszcze nie upieczonych pierniczkach, robimy dziurki i gotowe.

Nasze pierniczki pieczemy przez 12 minut w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu najlepiej zostawić je do wystudzenia na kratce, jeśli włożymy je od razu do słoiczka, to najpewniej się odkształcą!

Zobacz także:  15 powodów, dla których warto mieć zwierzęta domowe

Idealny lukier do ozdabiania pierniczków

Pierniczki, ozdobione lukrem.
unsplash.com

Lukier do pierniczków jest równie ważny, jak one same! Dzięki niemu pierniczki smakują wybornie a do tego możemy je pięknie ozdobić. Zamiast stawiać na gotowe lukry, dostępne w sklepach, lepiej przygotować go samemu.

Jest szybki, prosty i bardzo smaczny. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko 2 białek jaj, łyżeczki soku z cytryny oraz 2 szklanek cukru pudru. Białka najlepiej umieścić w lodówce na kilka godzin przed przygotowaniem lukru.

Dzięki temu lukier będzie miał idealną konsystencję a piernik staropolski będzie doskonale smakował. Białka łączymy z cukrem i zaczynamy mieszać mikserem, ustawionym na możliwie najniższe obroty.

Całe ubijanie powinno trwać 10-12 minut. Po tym czasie lukier będzie miał idealną konsystencję, powinien być także plastyczny i nadawać się do ozdabiania naszych wspaniałych, świątecznych pierniczków.

Zobacz także:  Norma cukru we krwi u dorosłych. Wszystko, co musisz wiedzieć

Piernik staropolski – ciasto

Ciasto piernikowe na białym talerzu.
cookidoo.pl

Z naszego przepisu, oprócz ciasteczek, możemy przygotować także duże ciasto z masą kajmakową oraz powidłami. Aby to zrobić należy przygotować ciasto tak, jak zostało to wskazane w powyższym przepisie i pozwolić mu dojrzewać przez kilka tygodni.

Następnie ciasto rozwałkowujemy na wielkość dużej blachy i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piernik staropolski powinien być w tym wypadku pieczony przez 30 minut. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na 3 równe prostokąty.

Następnie jeden z nich przekładamy masą kajmakową, którą możemy kupić w każdym supermarkecie, układamy kolejny kawałek ciasta i smarujemy go powidłami. Najlepiej sprawdzą się śliwkowe bądź wiśniowe. Na nasmarowany kawałek ciasta nakładamy kolejny, ostatni już, prostokąt.

Tak przygotowany piernik szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kolejny tydzień. Po tym czasie ciasto będzie idealnie miękkie, soczyste a smaki, które zostaną w nim zawarte, połączą się i będą zachwycać nasze podniebienia.

Zobacz także:  Niesamowicie pyszny i szybki przepis na filet z kurczaka w piekarniku

Kakaowy lukier na ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe, oblane kakaowym lukrem.
czosnekwpomidorach.pl

Kilka godzin przed podaniem ciasta, warto je polać lukrem kakaowym, który podkreśli smak przypraw i sprawi, że ciasto będzie jeszcze lepiej się prezentowało. Do przygotowania lukru będziemy potrzebować 200 gramów cukru, 2 łyżek kakao, 2 łyżek miodu oraz 70 mililitrów wrzącej wody.

Lukier na piernik staropolski przygotowuje się bardzo szybko. Miód łączymy z wodą i zagotowujemy. Następnie łączymy pozostałe składniki i wlewamy do nich zagotowaną wodę z miodem. Strumień powinien być niewielki.

Jednocześnie należy cały czas mieszać składniki do czasu, kiedy uzyskamy jednolitą, błyszczącą masę. Lukier studzimy i wylewamy na ciasto. Smacznego!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.