w , ,

Magiczny napój, który poprawi Twoje trawienie

Masala czaj w filiżance.

Masala czaj jest przygotowywana z niezwykle aromatycznej, indyjskiej herbaty o nazwie ćaj. Jej smak, spowodowany jest tym, że znajduje się w niej mieszanka przypraw, która wpływa nie tylko na nasze zmysły, ale i na zdrowie, wspomagając funkcjonowanie organizmu.

Jej przygotowanie może wydawać się być trudne. Warto wiedzieć, że każda indyjska rodzina ma swój przepis na ten napój. Choć poszczególne sposoby przygotowania herbaty nieco się od siebie różnią, to ostatecznie smak każdej z nich jest wyrazisty i aromatyczny.

Nasz przepis na masala czaj sprawia, że jest ona nie tylko smaczna i łatwa w przygotowaniu, ale również doskonale wpływa na nasz organizm – szczególnie układ trawienny, który za sprawą herbaty funkcjonuje prawidłowo, doskonale radząc sobie z trawieniem.

Masala czaj w przezroczystych szklankach.
styl.pl

Masala czaj – dwa główne składniki

Słowa masala oznacza przyprawy. Słowo czaj prawdopodobnie jest kojarzone przez większość z nas – oznacza bowiem herbatę. W języku polskim czy ukraińskim często tak mówimy na tego rodzaju napój.

W nazwie napoju ukryte są składniki, niezbędne do tego, by go przygotować. Składa się on bowiem z mieszanki korzennych przypraw, dlatego szczególnie często pijemy go w okresie zimowym. Wpływa rozgrzewająco na nasz organizm i pomaga nam się zrelaksować.

Drugim składnikiem jest indyjska herbata. Masala czaj przygotowuje się niezwykle szybko – wystarczy kilka minut i napój gotowy. Nie potrzebujemy do tego również żadnych specjalnych narzędzi. Wystarczy standardowy zestaw do parzenia herbaty.

Zobacz także:  Baza na marsie z krwi i moczu

Jeśli chodzi o wybór samej herbaty, to w sklepie znajdziemy dedykowaną indyjską herbatę. Jednak zamiast tego możemy wybrać także zwykłą odmianę czarnej herbaty. Ważne jest jednak to, by miała ostry, wyrazisty smak, który będzie wyczuwalny po połączeniu z pozostałymi składnikami naparu.

Nalewanie herbaty do glinianego naczynia.
unsplash.com

Masala czaj – przepis krok po kroku

Podany poniżej przepis pozwala na przygotowanie około 3 szklanek aromatycznego napoju. Potrzebujemy: 300 mililitrów wody, 300 mililitrów mleka, 6 łyżeczek herbaty indyjskiej, 6 łyżeczek cukru trzcinowego.

Aby stworzyć mieszankę specjalnych przypraw musimy połączyć: 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, kardamonu, imbiru oraz 5 goździków. Aby przygotować herbatę, łączymy wszystkie składniki.

Następnie gotujemy je na niewielkim ogniu przez kwadrans, czyli 15 minut. Musimy uważać, aby nie dopuścić do kipienia. Po tym czasie przelewamy napój przez gazę bądź sitko i gotowe! Masala czaj doskonale smakuje, podane w glinianych kubkach.

Zobacz także:  12 pytań, które najczęściej słyszy prawnik

Co ważne, herbata smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego bez obaw możemy trzymać ją w lodówce i sięgać po nią w ciągu dnia. Nie straci wówczas ani walorów smakowych, ani zdrowotnych.

Masala czaj w naczyniu.
unsplash.com

Masala czaj – korzystny wpływ na układ pokarmowy

Masala czaj doskonale wpływa na stan naszego układu pokarmowego. Przede wszystkim, mieszanka przypraw, która się w niej znajduje sprawia, że nasz organizm świetnie radzi sobie z trawieniem.

Przyprawy takie, jak imbir, goździki czy cynamon, wspierają nasz metabolizm, przyspieszając trawienie. Dzięki temu nasze jelita nie tylko lepiej pracują, ale również o wiele szybciej dochodzi do spalania tłuszczu w organizmie, więc łatwiej będzie nam utrzymać wymarzoną sylwetkę.

Zobacz także:  Jaka sól jest najlepsza? Rodzaje soli, ich właściwości i zastosowanie

Dodatkowo, herbata zapobiega także powstawaniu refluksa żołądka, owrzodzeniom czy niestrawnościom. Masala czaj, to również niezwykle skuteczny, naturalny specyfik, pomagający w walce z wzdęciami. Nie musisz brać już leków po ciężkim posiłku – wystarczy napić się tego napoju!

Czaj pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie wątroby oraz trzustki, normując gospodarkę insulinową w naszym organizmie. Dzięki temu możliwe jest kontrolowanie funkcjonowania organizmu i niedopuszczanie do nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi.

Masala czaj w filiżance z cukierniczką obok.
unsplash.com

Pozostałe właściwości niezwykłej herbaty

Oprócz pozytywnego wpływu na układ trawienny czy gospodarkę insulinową w naszym organizmie, masala czaj pomaga również zredukować stres i poprawić koncentrację. Pijąc napój możemy doznać oczyszczenia umysłu i osiągnąć stan równowagi psycho-fizycznej.

Zobacz także:  Czy budyń jest zdrowy? Właściwości, skład i wartości odżywcze

Herbata pomaga również w zredukowaniu zmęczenia zarówno fizycznego, jak i psychicznego, spowodowanego ciągłym odczuwaniem stresu bądź presji. Warto sięgać po nią także podczas infekcji układu oddechowego, ponieważ pomaga redukować stany zapalne. Leczy także reumatyzm czy choroby stawów.

Warto sięgać po herbatę również w sytuacji, gdy obawiamy się o zdrowie swojego układu sercowo-naczyniowego. Masala czaj zapobiega tworzeniu się złogów w tętnicach, zbyt wysokiemu ciśnieniu – rozszerza bowiem naczynia krwionośne. Dzięki niej możliwe jest także uregulowanie rytmu serca.

Czaj powinny spożywać także kobiety w okresie Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego czy podczas menopauzy. Składniki, znajdujące się w herbacie pozytywnie wpłyną na nasz układ hormonalny, niwelując przykre dolegliwości, wynikające z funkcjonowania hormonów.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.