w , ,

5 powodów by jeść fasolę szparagową

Fasolka szparagowa w wiklinowym koszu.

Właściwości fasoli szparagowej sprawiają, że powinniśmy po nią sięgać tak często, jak to możliwe. Zarówno w świeżej, jak i mrożonej postaci jest wypełniona wartościami odżywczymi, o które powinniśmy dbać w naszej codziennej diecie.

Poznaj 5 głównych powodów, dla których powinieneś szukać fasolki na zakupach albo posadzić ją w swoim ogródku. To nie zwykłe sezonowe warzywo, ale prawdziwa kopalnia wartości odżywczych, którą w szczególności docenią kobiety w ciąży i cukrzycy.

Sama fasolka przywędrowała do Europy wraz z hiszpańskimi żeglarzami i już w XVI wieku stała się niezwykle popularna wśród Francuzów. Obecnie uprawia się ją właściwie na całym świecie – ceni się zarówno jej smak, jak i właściwości.

Właściwości fasoli szparagowej - fasola na czerwonej tacy.
unsplash.com

Właściwości fasoli szparagowej – trawienie

Właściwości fasoli szparagowej doskonale sprawdzają się u osób, które zmagają się z problemami układu trawienia. Jest ona szczególnie ceniona w kontekście zaparć, ponieważ zawiera błonnik.

Pomaga on uregulować pracę jelit oraz nasz apetyt. Daje ona wielogodzinne uczucie nasycenia, więc doceniają ją osoby, które starają się nie podjadać w ciągu dnia i utrzymać prawidłową masę ciała. Fasola zawiera także szereg witamin.

Znajdziemy wśród nich witaminę A, E, C, oraz B. Ich odpowiedni poziom w organizmie daje szansę na zachowanie zdrowych jelit, sokolego wzroku oraz odpowiedniej odporności, która chroni przed infekcjami zewnętrznymi.

Zobacz także:  Jedz jak najwięcej śliwek!
Zielona fasola szparagowa.
unsplash.com

Fasolka a kondycja serca

Fasola szparagowa doskonale sprawdzi się u osób, które na co dzień dbają o kondycję swojego serca. Właściwości fasoli szparagowej pomagają uniknąć zawału serca czy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, który może być groźny dla zdrowia i życia.

W fasolce znajdują się ryboflawiny, kwas foliowy, witamina B6 oraz magnez. Sprawiają one, że nasz układ krwionośny funkcjonuje na najwyższym poziomie, co pomaga uniknąć zawału serca czy udaru mózgu.

Zobacz także:  Ciężka woda spowalnia proces starzenia

Pozytywny wpływ fasolki szparagowej na nasz układ sercowo-naczyniowy sprawia, że jedząc ją możemy również zapobiegać nadciśnieniu i w naturalny sposób regulować ciśnienie w naszym organizmie. Fasolka to także doskonała broń w walce z miażdżycą.

Fasola szparagowa na czarnym tle.
unsplash.com

Wsparcie dla kobiet

Spożywanie fasolki szparagowej jest zalecane również kobietom – także tym w ciąży. U kobiet miesiączkujących zawartość witaminy K w tym produkcie może znacznie złagodzić nieprzyjemne dolegliwości miesiączkowe, szczególnie intensywne krwawienie.

Właściwości fasoli szparagowej u kobiet w ciąży czy u kobiet, które zmagają się z PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) mogą łagodzić drażliwość oraz częste zmiany nastroju. Zawartość kwasu foliowego w fasoli również jest bardzo cenna.

Warto suplementować go nie tylko będąc w ciąży. Ma on szczególne znaczenie przed tym, jak w nią zajdziemy, ponieważ odgrywa on kluczową rolę w tworzeniu kory mózgowej już w pierwszych chwilach od zapłodnienia, co zapobiega wadom cewy nerwowej!

Zobacz także:  Domowe sekrety, które powinien znać każdy! Te triki ułatwią Ci życie
Fasolka szparagowa i por.
unsplash.com

Idealna dla wegetarian

Wielu wegetarian czy wegan stawia w swojej diecie na warzywa strączkowe, aby dostarczyć sobie za ich pomocą niezbędnego im białka, którego nie mogą sobie dostarczyć z mięsa. Fasola szparagowa jest tutaj produktem idealnym!

Zawiera w sobie białko, które ma bardzo zbliżoną strukturę do białka, które znajduje się w drobiu czy wołowinie. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowe włosy, cerę oraz sprawne mięśnie bez konieczności sięgania po produkty mięsne!

Właściwości fasoli szparagowej idealnie sprawdzają się także u dzieci – szczególnie tych, które nie jedzą mięsa i produktów nabiałowych. Zawarta w fasoli witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, które jest niezbędne dla zdrowych kości.

Fasolka nabita na wykałaczki.
unsplash.com

Fasola szparagowa a cukrzyca

Fasola szparagowa jest zalecana nie tylko osobom, które zmagają się z cukrzycą. Bardzo często lekarze czy dietetycy zalecają jej spożywanie, jeśli u kogoś podejrzewa się wczesne stadium cukrzycy.

Właściwości fasoli szparagowej pomagają bowiem kontrolować poziom cukru w naszym organizmie. Warzywo to ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi.

Zobacz także:  Syndrom Piotrusia Pana - zagrożenie dla mężczyzn

Białko, które znajduje się w fasoli sprawia, że poziom cukru wzrasta stopniowo, dzięki czemu insulina spokojnie może być naturalnie wytwarzana w odpowiednich ilościach, by jej niedobór nie zagrażał naszemu zdrowiu.

Warzywa na talerzach.
unsplash.com

Idealne warzywo na lato

Fasola szparagowa to doskonały produkt na lato, który pozwoli nam się poczuć lekko i zdrowo. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie około 27 kalorii. Tak niskokaloryczny produkt możemy jeść właściwie bez oporów!

Sama fasola w 90% składa się z wody, dlatego jest lekka i doskonale nadaje się do potraw w upalne dni. Warto jednak pamiętać o tym, że dla niektórych fasolka szparagowa może być ciężkostrawna.

Szczególnie może być to zauważalne wśród osób, które zmagają się z dużą otyłością czy poważnymi problemami układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że muszą one całkowicie rezygnować z jej dobrodziejstw. Warto jednak jeść ją wówczas od czasu do czasu.

Zobacz także:  Fakty o ciele, o których nie masz pojęcia!
Żółta i zielona fasolka szparagowa w wiklinowym koszu.
unsplash.com

Fasolka żółta czy zielona

Właściwości fasoli szparagowej z pewnością zachęciły wielu z nas do tego, by chętnie po nią sięgnąć. Pojawia się jednak jeszcze jedno pytanie: po którą fasolkę lepiej sięgać? Żółtą czy zieloną?

Przede wszystkim obie różnią się od siebie smakiem. Żółta jest delikatniejsza, bardziej kremowa. Z kolei zielona ma wyrazisty, mocny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu przez wyczuwalną nutkę goryczy.

Zobacz także:  Shake proteinowy nie regeneruje i nie wzmacnia mięśni

Obie są pełne zdrowotnych właściwości, więc wydaje się, że najlepiej je ze sobą mieszać. Po zieloną z pewnością powinny sięgać kobiety w ciąży, cukrzycy czy osoby z osłabionym wzrokiem. Z kolei żółta jest idealna dla tych dbających o serce.

Fasola szparagowa z łososiem oraz kaszą.
unsplash.com

Co można zrobić z fasolki szparagowej

Większość z nas kojarzy fasolkę szparagową głównie z tą, którą gotujemy, a następnie dodajemy do niej bułkę tartą czy masło. Nie jest to jednak jedyny sposób na spożywanie tego letniego przysmaku.

Właściwości fasoli szparagowej sprawiają, że warto jeść ją często i na różne sposoby. Możemy przygotować ją jako dodatek do makaronu, idealną zupę, w której znajdą się także ziemniaki bądź to taką, w której fasolka będzie grała główną rolę.

Możemy przygotować także szybką i prostą sałatkę. Wystarczy podgotować fasolkę i pokroić ją w paski. Następnie dodać posiekane pomidory, świeże liście szpinaku, pokrojoną fetę i wszystko zakropić oliwą – smacznego!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.