Właściwości fasoli szparagowej sprawiają, że powinniśmy po nią sięgać tak często, jak to możliwe. Zarówno w świeżej, jak i mrożonej postaci jest wypełniona wartościami odżywczymi, o które powinniśmy dbać w naszej codziennej diecie.
Poznaj 5 głównych powodów, dla których powinieneś szukać fasolki na zakupach albo posadzić ją w swoim ogródku. To nie zwykłe sezonowe warzywo, ale prawdziwa kopalnia wartości odżywczych, którą w szczególności docenią kobiety w ciąży i cukrzycy.
Sama fasolka przywędrowała do Europy wraz z hiszpańskimi żeglarzami i już w XVI wieku stała się niezwykle popularna wśród Francuzów. Obecnie uprawia się ją właściwie na całym świecie – ceni się zarówno jej smak, jak i właściwości.

Właściwości fasoli szparagowej – trawienie
Właściwości fasoli szparagowej doskonale sprawdzają się u osób, które zmagają się z problemami układu trawienia. Jest ona szczególnie ceniona w kontekście zaparć, ponieważ zawiera błonnik.
Pomaga on uregulować pracę jelit oraz nasz apetyt. Daje ona wielogodzinne uczucie nasycenia, więc doceniają ją osoby, które starają się nie podjadać w ciągu dnia i utrzymać prawidłową masę ciała. Fasola zawiera także szereg witamin.
Znajdziemy wśród nich witaminę A, E, C, oraz B. Ich odpowiedni poziom w organizmie daje szansę na zachowanie zdrowych jelit, sokolego wzroku oraz odpowiedniej odporności, która chroni przed infekcjami zewnętrznymi.

Fasolka a kondycja serca
Fasola szparagowa doskonale sprawdzi się u osób, które na co dzień dbają o kondycję swojego serca. Właściwości fasoli szparagowej pomagają uniknąć zawału serca czy zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, który może być groźny dla zdrowia i życia.
W fasolce znajdują się ryboflawiny, kwas foliowy, witamina B6 oraz magnez. Sprawiają one, że nasz układ krwionośny funkcjonuje na najwyższym poziomie, co pomaga uniknąć zawału serca czy udaru mózgu.
Pozytywny wpływ fasolki szparagowej na nasz układ sercowo-naczyniowy sprawia, że jedząc ją możemy również zapobiegać nadciśnieniu i w naturalny sposób regulować ciśnienie w naszym organizmie. Fasolka to także doskonała broń w walce z miażdżycą.

Wsparcie dla kobiet
Spożywanie fasolki szparagowej jest zalecane również kobietom – także tym w ciąży. U kobiet miesiączkujących zawartość witaminy K w tym produkcie może znacznie złagodzić nieprzyjemne dolegliwości miesiączkowe, szczególnie intensywne krwawienie.
Właściwości fasoli szparagowej u kobiet w ciąży czy u kobiet, które zmagają się z PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) mogą łagodzić drażliwość oraz częste zmiany nastroju. Zawartość kwasu foliowego w fasoli również jest bardzo cenna.
Warto suplementować go nie tylko będąc w ciąży. Ma on szczególne znaczenie przed tym, jak w nią zajdziemy, ponieważ odgrywa on kluczową rolę w tworzeniu kory mózgowej już w pierwszych chwilach od zapłodnienia, co zapobiega wadom cewy nerwowej!

Idealna dla wegetarian
Wielu wegetarian czy wegan stawia w swojej diecie na warzywa strączkowe, aby dostarczyć sobie za ich pomocą niezbędnego im białka, którego nie mogą sobie dostarczyć z mięsa. Fasola szparagowa jest tutaj produktem idealnym!
Zawiera w sobie białko, które ma bardzo zbliżoną strukturę do białka, które znajduje się w drobiu czy wołowinie. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowe włosy, cerę oraz sprawne mięśnie bez konieczności sięgania po produkty mięsne!
Właściwości fasoli szparagowej idealnie sprawdzają się także u dzieci – szczególnie tych, które nie jedzą mięsa i produktów nabiałowych. Zawarta w fasoli witamina K zwiększa wchłanianie wapnia, które jest niezbędne dla zdrowych kości.

Fasola szparagowa a cukrzyca
Fasola szparagowa jest zalecana nie tylko osobom, które zmagają się z cukrzycą. Bardzo często lekarze czy dietetycy zalecają jej spożywanie, jeśli u kogoś podejrzewa się wczesne stadium cukrzycy.
Właściwości fasoli szparagowej pomagają bowiem kontrolować poziom cukru w naszym organizmie. Warzywo to ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom cukru we krwi.
Białko, które znajduje się w fasoli sprawia, że poziom cukru wzrasta stopniowo, dzięki czemu insulina spokojnie może być naturalnie wytwarzana w odpowiednich ilościach, by jej niedobór nie zagrażał naszemu zdrowiu.

Idealne warzywo na lato
Fasola szparagowa to doskonały produkt na lato, który pozwoli nam się poczuć lekko i zdrowo. W 100 gramach produktu znajduje się zaledwie około 27 kalorii. Tak niskokaloryczny produkt możemy jeść właściwie bez oporów!
Sama fasola w 90% składa się z wody, dlatego jest lekka i doskonale nadaje się do potraw w upalne dni. Warto jednak pamiętać o tym, że dla niektórych fasolka szparagowa może być ciężkostrawna.
Szczególnie może być to zauważalne wśród osób, które zmagają się z dużą otyłością czy poważnymi problemami układu pokarmowego. Nie oznacza to jednak, że muszą one całkowicie rezygnować z jej dobrodziejstw. Warto jednak jeść ją wówczas od czasu do czasu.

Fasolka żółta czy zielona
Właściwości fasoli szparagowej z pewnością zachęciły wielu z nas do tego, by chętnie po nią sięgnąć. Pojawia się jednak jeszcze jedno pytanie: po którą fasolkę lepiej sięgać? Żółtą czy zieloną?
Przede wszystkim obie różnią się od siebie smakiem. Żółta jest delikatniejsza, bardziej kremowa. Z kolei zielona ma wyrazisty, mocny smak, który nie każdemu może przypaść do gustu przez wyczuwalną nutkę goryczy.
Obie są pełne zdrowotnych właściwości, więc wydaje się, że najlepiej je ze sobą mieszać. Po zieloną z pewnością powinny sięgać kobiety w ciąży, cukrzycy czy osoby z osłabionym wzrokiem. Z kolei żółta jest idealna dla tych dbających o serce.

Co można zrobić z fasolki szparagowej
Większość z nas kojarzy fasolkę szparagową głównie z tą, którą gotujemy, a następnie dodajemy do niej bułkę tartą czy masło. Nie jest to jednak jedyny sposób na spożywanie tego letniego przysmaku.
Właściwości fasoli szparagowej sprawiają, że warto jeść ją często i na różne sposoby. Możemy przygotować ją jako dodatek do makaronu, idealną zupę, w której znajdą się także ziemniaki bądź to taką, w której fasolka będzie grała główną rolę.
Możemy przygotować także szybką i prostą sałatkę. Wystarczy podgotować fasolkę i pokroić ją w paski. Następnie dodać posiekane pomidory, świeże liście szpinaku, pokrojoną fetę i wszystko zakropić oliwą – smacznego!