w ,

15 powodów dla, których powinno się jeść pomidory

POMIDOR

Przeciwutleniacze w pomidorach zapewniają ochronę przed wieloma śmiertelnymi chorobami, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca. Naukowo nazwany Solanum lycopersicum, pomidor pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Występuje w wielu odmianach uprawianych w klimacie umiarkowanym w różnych częściach świata. Pomidory są wyjątkowo korzystne dla osób, które chcą schudnąć i utrzymać poziom ciśnienia krwi. Pomagają również poprawić widzenie i pomagają w leczeniu cukrzycy. Co ważniejsze, mogą być korzystne dla kobiet w ciąży.

W pewnym momencie historii Europejczycy uważali pomidory za trujące, biorąc pod uwagę ich błyszczący wygląd. Aztekowie byli pierwszą grupą ludzi, którzy używali pomidorów do gotowania. Z upływem stuleci uprawa rozprzestrzeniła się na Azję, a dziś Chiny i Indie są wiodącymi producentami pomidorów na świecie.

Pomidor jest określany jako żywność funkcjonalna – co oznacza, że ​​wykracza on poza zwykłe dostarczanie podstawowych składników odżywczych. Jednym z głównych powodów jest obecność likopenu, wszechmocnego przeciwutleniacza, który poprawia zdrowie na wiele sposobów. Istnieje wiele odmian – najbardziej popularne to pomidory śliwkowe, pomidory czereśniowe, pomidory winogronowe, pomidory borówki.

Pomidory są uprawiane w wielu kolorach – podczas gdy najczęstszym wariantem jest czerwony, inne kolory to żółty, zielony, pomarańczowy, czarny, brązowy, różowy, biały, brązowy i fioletowy.

1. Pomidory pomagają zapobiegać rakowi

Likopen w pomidorach może być odpowiedzialny za właściwości przeciwnowotworowe owoców. Likopen jest przeciwutleniaczem z rodziny karotenoidów. Stwierdzono, że jego silne właściwości przeciwutleniające neutralizują wolne rodniki wytwarzane w naszym ciele z różnych powodów. Nawet badania laboratoryjne pokazują, że składniki pomidorów zapobiegały proliferacji kilku rodzajów komórek rakowych.

Co ważniejsze, można zwiększyć potencjał walki z rakiem za pomocą pomidorów, przyjmując je w postaci przetworzonej – takiej jak sos, sok lub pasta z pomidorów. Dzięki temu naturalne związki w pomidorach są łatwiej wchłaniane przez organizm. Również przetworzone postacie pomidorów mają wyższe stężenie likopenu. Jednak ważne jest, aby spożywać różnorodne produkty spożywcze (a nie tylko pomidory) w celu zwalczania raka lub jakiejkolwiek choroby.

Biorąc pod uwagę wysoki poziom przeciwutleniaczy, pomidory są doskonałym wyborem do walki z rakiem piersi. Wyższe spożycie likopenu wiąże się również z niższym ryzykiem raka płuc, jelita grubego, jamy ustnej i raka szyjki macicy. Komórki nowotworowe mogą pozostawać w uśpieniu przez lata, dopóki nie uruchomi ich jakaś reakcja chemiczna i nie przywiążą się do dopływu krwi do organizmu. Stwierdzono, że likopen zakłóca ten proces łączenia, zapobiegając dalszemu wzrostowi komórek rakowych.

Innym powodem, dla którego pomidory pomagają zwalczać raka, jest adiponektyna, silny związek w owocach.

szybkie i zdrowe przekąski

10 pomysłów na szybkie i zdrowe przekąski na wieczór

vodka

Dlaczego nie powinniśmy pić wódki?