in , ,

Nowe sposoby modyfikacji żywności

Rosnące na polu sadzonki.

CRISPR to stosunkowo nowa metoda modyfikacji żywności, która właśnie została przetestowana w Japonii. Pomidory, które powstały przy użyciu nowoczesnej technologii nie znajdują się jednak bezpośrednio w sklepach. Jak na razie firma, która je wytwarza – Sanatach Seed – sprzedaje je bezpośrednio swoim klientom.

Inne kraje z ciekawością przyglądają się japońskim rozwiązaniom i deklarują chęć korzystania z tej techniki również u siebie. Jak na razie wyniki sprzedażowe nie są najlepsze, ale zainteresowanie wokół technologii daje nadzieję na przyszłe zyski.

Same sadzonki zmodyfikowanych roślin kupiło około 4 tysięcy osób. Przedstawicielka firmy, Sumiyoshi, informuje, że inne firmy najpewniej posiadają możliwości i plany stosowania technologii, ale jej to jej kompania jako pierwsza wcieliła plan w życie.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.