Czy brązowy cukier, to cukier najwyższej jakości
Wiele osób uważa, że brązowy cukier, cukier trzcinowy, to najzdrowsze słodzidło, na jakie możemy się zdecydować w diecie. Czy rzeczywiście tak jest? Nie! Jest to kolejny mit, który stał się bardzo popularny. Wiele osób, będących na diecie uwierzyło bowiem, że jest on zdrowy i pomaga schudnąć.
Zdrowy cukier, jak przez wielu nazywany jest cukier brązowy, w rzeczywistości różni się od białego cukru głównie kolorem. Niektórzy przypisują mu także zdrowotne właściwości ze względu na obecność żelaza czy wapnia w składzie.
Jest to jednak kolejny mit, ponieważ w tym cukrze znajdują się jedynie śladowe ilości tych mikroskładników. Brązowy cukier może się jednak sprawdzić, jako cukier do wypieków, ponieważ może nadawać im delikatnej, orientalnej nuty. Nie jest to jednak słodzik idealny dla naszego zdrowia.