in , ,

Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę – fakty i mity

Zestaw do mierzenia poziomu cukru we krwi.
unsplash.com

Cukrzyca typu II – następstwo insulinooporności

Insulinooporność jest jedną z coraz częściej diagnozowanych chorób. Zaczyna się niewinne, ale po jakimś czasie brak energii, wzrost masy ciała czy znacznie pogorszony nastrój, zmuszają nas do wizyty u lekarza.

Diagnoza, choć nierzadko wydawana po wielu badaniach i próbach odnalezienia przyczyny aktualnego stanu, wiąże się z koniecznością leczenia. Choroba polega bowiem na tym, że nasze tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny.

Zobacz także:  Miód z nawłoci - właściwości i zastosowanie

Wówczas nasza trzustka stara się wyprodukować jej jak największe ilości, by ta zaczęła działać. Jak można się domyślać – nie do końca skutecznie. Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę typu II? Nie!

Najczęściej powstaje ona w następstwie insulinooporności, na którą wpływ mają nie węglowodany a mikrokomórki tłuszczu, odkładające się w komórkach mięśniowych czy tłuszczowych.

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.