Cukrzyca typu II – następstwo insulinooporności
Insulinooporność jest jedną z coraz częściej diagnozowanych chorób. Zaczyna się niewinne, ale po jakimś czasie brak energii, wzrost masy ciała czy znacznie pogorszony nastrój, zmuszają nas do wizyty u lekarza.
Diagnoza, choć nierzadko wydawana po wielu badaniach i próbach odnalezienia przyczyny aktualnego stanu, wiąże się z koniecznością leczenia. Choroba polega bowiem na tym, że nasze tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny.
Wówczas nasza trzustka stara się wyprodukować jej jak największe ilości, by ta zaczęła działać. Jak można się domyślać – nie do końca skutecznie. Czy jedzenie słodyczy powoduje cukrzycę typu II? Nie!
Najczęściej powstaje ona w następstwie insulinooporności, na którą wpływ mają nie węglowodany a mikrokomórki tłuszczu, odkładające się w komórkach mięśniowych czy tłuszczowych.