Utrata wagi wiąże się z wieloma wyrzeczeniami oraz wychodzeniem ze swojej strefy komfortu. Przygotowywanie posiłków w trakcie odchudzania ma kluczowe znaczenie dla całego procesu. Pomaga uniknąć zbędnego podjadania w ciągu dnia oraz uczy regularnych pór, jeśli chodzi o dostarczanie organizmowi energii.
Jednak kiedy jesteśmy w pracy, szkole czy na wyjeździe, to zabranie niektórych posiłków nie jest zbyt wygodne. Wówczas doskonale sprawdzają się zdrowe koktajle, które możemy ze sobą zabrać wszędzie.
W ich składzie znajdziemy mnóstwo odżywczych składników, które pomogą nam zredukować masę ciała. Dzięki nim cały proces odchudzania przebiegnie sprawnie i w pełnym zdrowiu.
Jakie są zalety picia koktajli w trakcie odchudzania?

Główną zaletą spożywania koktajli w trakcie odchudzania jest to, że możemy cieszyć się różnorodnością spożywanych posiłków. Za każdy razem koktajl może składać się z zupełnie innych składników. Możemy łączyć różnorodne nasiona, płatki, owoce oraz warzywa. Mnogość kombinacji sprawia, że koktajle nie stają się nudne i powtarzalne a jedynie od nas zależy ich konsystencja, smak i walory odżywcze.
Dodatkową zaletą jest łatwość przechowywania oraz szybkość przyrządzania koktajli. Blendowanie wszystkich składników zajmuje zaledwie kilka minut i zdrowy koktajl gotowy.
W przypadku przygotowywania posiłków musimy poświęcić kilkadziesiąt minut na to, żeby były gotowe. Nie musimy także obawiać się o to, w czym zabieramy nasz koktajl wychodząc z domu. Wystarczy jedynie butelka z plastiku czy szkła i problem z głowy.
12 pomysłów na zdrowe koktajle

Poniższe przepisy charakteryzują się łatwością wykonania oraz ogromną ilością składników odżywczych. Dzięki temu przygotowane koktajle stanowią pełnowartościowe posiłki, które nie muszą być dodatkowo uzupełniane przez inne kalorie.
Z powodzeniem możemy zastąpić zdrowym koktajlem od 1 do 2 posiłków dziennie i z radością oczekiwać rezultatów.
Koktajl z jarmużu, jabłka oraz banana

Pomysł na pierwszy koktajl opiera się na trzech składnikach, które w większości mamy w domu. Proporcje między nimi możemy dostosować do siebie, jednak zalecamy użyć garści jarmużu, średniej wielkości jabłka oraz całego banana. Składniki należy połączyć, dolać pół szklanki wody oraz zmiksować.
Zdrowotne właściwości jarmużu sprawią, że dostarczymy sobie błonnika, który w połączeniu z wodą pęcznieje w żołądku a tym samym sprawia, że na wiele godzin zapominamy o uczuciu głodu i ułatwimy sobie odchudzanie.
Dodatkowo za sprawą powyższego koktajlu dostarczymy witaminy A, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia. Jabłko oraz banan dodadzą nam energii i przyspieszą metabolizm.
Czytaj także: Zdrowotne właściwości jagód, o których nie miałeś pojęcia
Koktajl z jagód, malin oraz jogurtu naturalnego

To propozycja doskonała na ciepłe i upalne dni. Owoce mogą być mrożone – wówczas zdrowy koktajl będzie orzeźwiający. Garść malin oraz jagód wrzucamy do blendera i dodajemy 200 g jogurtu naturalnego, który możemy także zastąpić jogurtem greckim bądź kefirem.
Jeśli takie połączenie będzie dla nas zbyt kwaśne, to możemy dodać odrobinę syropu klonowego lub brązowego cukru.
Zdrowotne właściwości jagód wzmocnią naszą odporność i wesprą układ pokarmowy w prawidłowym trawieniu. Dodatkowo regulują one poziom cukru oraz cholesterolu. Maliny działają przeciwnowotworowo, pomagają również zwalczyć gorączkę. Jogurt naturalny wesprze funkcjonowanie naszych jelit.
Koktajl ze szpinaku, truskawek, masła orzechowego

To propozycja, którą również możemy wykonać używając mrożonych owoców. Do jej wykonania potrzebujemy garści szpinaku, zawierającego duże ilości żelaza, pół szklanki truskawek, szklanki masła orzechowego oraz szklanki mleka. Wszystko należy ze sobą miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Niska zawartość kalorii w truskawkach wesprze nasze odchudzania, z kolei masło orzechowe dostarczy nam tłuszczów, które są niezbędne do zachowania miękkiej, atrakcyjnej skóry i zdrowych, lśniących włosów. Mleko, to z kolei źródło wapnia.
Koktajl z awokado, pestek dyni oraz banana

Pół awokado należy połączyć z dwoma łyżkami pestek dyni i dużym bananem. W ramach uzupełnienia warto dodać pół szklanki mleka kokosowego. Koktajl będzie miał świeży smak. Zawarte w nim awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, które wspierają funkcjonowanie układu hormonalnego.
Pestki dyni w zdrowym koktajlu stanowią źródło składników odżywczych oraz olejów roślinnych, które korzystnie wpłyną na stan naszej cery. Banan to źródło potasu oraz węglowodanów, które będą nam dodawały energii w ciągu dnia.
Koktajl z awokado, jarmużu i siemienia lnianego

Do jego wykonania potrzebujemy pół dojrzałego awokado, garści jarmużu oraz 2 łyżek siemienia lnianego. Najlepiej, by nie było jeszcze zmielone, ponieważ wówczas ma największa ilość składników odżywczych. Podane składniki łączymy z połową szklanki wody i 2 łyżkami płatków owsianych.
Zawartość siemienia lnianego sprawia, że dostarczamy organizmowi błonnika, który wspomaga nas w odchudzaniu. Dodatkowo płatki owsiane chronią nasze serce, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego i są źródłem magnezu, wspierającego nasz układ nerwowy.
Koktajl z botwinki oraz grejpfruta

Do jego wykonania potrzebujemy 1 pęczka botwinki, dojrzałego jabłka, najlepiej o słodkiej odmianie, łyżki soku z cytryny oraz pół grejpfruta. Wszystko razem miksujemy. Soczystość grejpfruta sprawi, że nasz koktajl będzie orzeźwiający i doskonale sprawdzi się w upalne dni.
Dzięki zawartości botwinki zadbamy o to, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości żelaza. Warto o nim pamiętać w codziennej diecie, ponieważ jego brak powoduje osłabienie, wypadanie włosów oraz problemy z koncentracją. Grejpfrut jest z kolei cennym źródłem witaminy C, więc stanowi doskonałe wsparcie dla naszej odporności.
Koktajl truskawkowo-bananowo-pietruszkowy

Garść truskawek, jednego dojrzałego banana oraz średniej wielkości pietruszkę łączymy z połową szklanki mleka. Warto dodać do tego pół łyżeczki oleju kokosowego. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Mleko może być zarówno krowie, jak i roślinne. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli wybierzemy wersję roślinną, to stworzymy wegańską wersję dania.
Truskawki dostarczą nam wapnia, fosforu, potasu oraz magnezu.Z kolei banan stanowi źródło witamin z grupy B oraz witamin A, C, E i K. Za pomocą pietruszki poprawimy krążenie naszej krwi, zapobiegniemy anemii oraz wesprzemy detoksykację organizmu.
Koktajl z selera naciowego oraz kiwi

Do jego wykonania potrzebujemy 1 laskę selera naciowego, 2 niewielkie kiwi. Oprócz tego potrzebujemy 2 łyżek soku z cytryny, odrobiny startego imbiru i połowy jabłka. Wszystkie składniki blendujemy z połową szklanki wody do uzyskania jednolitej konsystencji.
Połączenie wszystkich składników ma doskonały wpływ na odchudzanie oraz detoksykację naszego organizmu. Dzięki temu nasza cera zostanie oczyszczona a przy regularnym spożywaniu tego koktajlu znacznie poprawi się jej stan.
Koktajl z jabłka oraz marchewki na bazie zielonej herbaty

To koktajl, który smakiem będzie przypominał soki z dzieciństwa. Najpierw należy zaparzyć szklankę zielonej herbaty i dobrze ją wystudzić. Najlepiej sprawdzi się liściasta herbata, ponieważ ma najintensywniejszy smak.
Następnie 2 marchewki łączymy z jabłkiem, zalewamy herbatą i blendujemy. Warto pamiętać o tym, że skórka marchewki oraz jabłka zawiera ogromne ilości składników odżywczych, więc nie musimy jej obierać przed poddaniem blendowaniu.
Zielona herbata pomoże oczyścić nasz organizm i znacznie przyspieszy metabolizm. Podobnie zadziała jabłko, które jest dodatkowo źródłem błonnika i ma niski indeks glikemiczny.Marchewka z kolei jest źródłem witaminy A, beta karotenu oraz witamin z grupy B.
Rozgrzewający koktajl z gruszki oraz imbiru

Do jego wykonania potrzebujemy szklanki gruszki, która jest pokrojona w kostkę. Do tego 2 plasterki imbiru oraz 1 szklankę wody. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać pół łyżeczki oleju z pestek dyni, by podnieść zawartość składników odżywczych w koktajlu.
Gruszkę warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest bogata w wapń, fosfor, magnez czy bor. Do tego zawiera wiele witamin oraz walorów smakowych.
Z kolei imbir ma rozgrzewające działanie, dlatego zdrowy koktajl z jego dodatkiem przyspieszy nasz metabolizm a co za tym idzie odchudzanie. Imbir świetnie sprawdzi się także podczas chłodniejszych wieczorów, by rozgrzać nasz organizm.
Koktajl z arbuza oraz brzoskwini

Do jego wykonania potrzebujemy szklanki arbuza – warto zostawić w nim pestki, ponieważ zawierają one dużą ilość składników odżywczych. Do tego dodajemy 2 brzoskwinie, które powinny być jak najbardziej dojrzałe. Na koniec dodajemy łyżeczkę nasion chia i wszystko ze sobą miksujemy.
Arbuz zawiera dużą ilość wody, dlatego jest niskokalorycznym owocem. Ma doskonały smak, więc podczas odchudzania świetnie zastąpi słodycze, dostarczając mniej kalorii.
Brzoskwinie są z kolei owocami pełnymi antyoksydantów, więc również przyczynią się do poprawy naszego zdrowia. Nasiona chia zawierają sporo białka i błonnika, więc pomogą nas nasycić.
Koktajl z buraków i orzechów migdałowych

Do jego wykonania potrzebujemy połowy niewielkiego buraka, garści migdałów oraz 1 banana, który nada całości lekko słodkiego smaku. Wszystkie składniki blendujemy z połową szklanki mleka i odrobiną płatków owsianych – najlepiej 1 łyżką.
Migdały zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca, dzięki wysokiej zawartości witaminy E. Mają właściwości przeciwzakrzepowe i regulują poziom złego cholesterolu w organizmie.
Ten koktajl doskonale sprawdzi się nie tylko podczas odchudzania, ale również później dla osób, które mają problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym.
Podsumowanie korzyści

Czytaj także: Domowe sposoby na częste dolegliwości
Przepisy na zdrowe koktajle doskonale wpłyną na nasze samopoczucie oraz odchudzanie.
Dzięki nim zyskamy więcej energii na co dzień i nauczymy się, jak łączyć ze sobą poszczególne składniki, by zyskać energię, zdrowie i stracić nadmiar kilogramów!
Warto pamiętać, by poza piciem koktajli w ciągu dnia pić dużo wody, która dodatkowo będzie hamowała apetyt i wspierała redukcję masy ciała.