w , ,

Kolory pomidorów a ich smak

Pomidory wiszące na gałązkach.
unsplash.com

Dlaczego pomidory nie zawsze idealnie smakują

Okazuje się, że gorsza w smaku odmiana pomidorów, to wybór producentów, którzy zdecydowali, że postawią na uprawę warzyw, które będą przede wszystkim atrakcyjne wizualnie.

Mutacja 'u’, bo tak nazwano tę odmianę, ma sprawić, że na pomidorach nie będą znajdowały się brązowe czy intensywnie czerwone smugi lub plamy, które mogą się prezentować mniej atrakcyjnie i pozornie odstraszać klientów.

Zobacz także:  Tajemnice mumii z Pompejów

Co ciekawe, takie pomidory – choć w smaku były znacznie gorsze od tych ze skazą – sprzedawały się znacznie lepiej ze względu na swoje walory wizualne.

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.