Wielu ludzi ceni wartości odżywcze, płynące z owoców. Chętnie włączamy je do diety, jako źródło witamin, minerałów i mikroskładników. Zapominamy jednak o tym, że wiele z nich ma również ogromną ilość cukru, który negatywnie wpływa na naszą koncentrację, destabilizuje poziom cukru i w konsekwencji doprowadza do poważnych zaburzeń metabolicznych.
Zamiast niektórych owoców warto włączyć do diety pomidory. Ich zdrowotne właściwości dostarczają nam soli mineralnych, witamin i mikroskładników, regulujących pracę wielu układów w naszym organizmie.
Zdrowotne właściwości pomidorów są idealne dla osób z problemami typu insulinooporność czy cukrzyca, ponieważ mają niski indeks glikemiczny.

1. Pomidory, jako składniki, opóźniające starzenie
Według teorii Harmana starzenie się organizmu jest stanem, spowodowanym zaburzeniem równowagi pomiędzy przeciwutleniaczami a wolnymi rodnikami. Taki stan jest nazywany stresem oksydacyjnym i ma negatywny wpływ na nasz organizm. Jednak spożywanie pomidorów może pomóc nam zachować równowagę między wolnymi rodnikami i przeciwutleniaczami.
Wszystko to dzięki zdrowotnym właściwościom pomidorów, które są bogate w witaminę A, C, E oraz likopen.
Wszystkie te mikroskładniki mają właściwości przeciwutleniające, więc wspierają organizm w walce o równowagę. Oprócz tego pomidory zawierają także dużą ilość manganu, cynku i miedzi, które także opóźniają starzenie.

2. Pomidory, jako wsparcie dla pracy serca
Takie składniki jak witamina C, błonnik, choliny czy potas wspierają pracę serca w naszym organizmie. Dzięki ich wysokiemu stężeniu zmniejszamy ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego. W pomidorach znajduje się również, cenny dla nas, kwas foliowy.
Kwas foliowy równoważy poziom homocysteiny, która powstaje w wyniku rozpadu białka. Homocysteina przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
Dzięki spożywaniu pomidorów możemy znacznie zmniejszyć poziom homocysteiny w organizmie i zminimalizować ryzyko chorób serca.

3. Pomidory, jako źródło składników, wspierających nasze kości i mięśnie
Pomidory, to owoce bogate w potas. Ten pierwiastek doskonale sprawdza się do walki z problemami z sercem czy naczyniami krwionośnymi, ale nie tylko. Zdrowotne właściwości pomidorów wspierają także nasze mięśnie i kości.
Potas sprawia, że chronimy mięśnie przed rozpadem. Dodatkowo zwiększa gęstość kości, które są wówczas mniej podatne na złamania. Warto mieć także świadomość tego, że potas, zawarty w pomidorach, zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

4. Pomidory, jako sposób na problemy z zaparciami
Wiele osób zmaga się z problemami zaparć bądź nieprawidłową konsystencją kału. Pomidory, dzięki dużej zawartości wody oraz błonnika mogą pomóc uporać się z tym problemem. Wystarczy regularnie spożywać jednego, dojrzałego pomidora.
Błonnik, połączony z wodą sprawi, że kał zyska odpowiednio gęstą konsystencję. Dodatkowo duża ilość wody, zawarta w pomidorach, nawodni nasz organizm.
Jako, że pomidor ma właściwości przeczyszczające, to podczas biegunki należy unikać spożywania go.

5. Pomidory, jako regulator ciśnienia krwi
Potas, zawarty w pomidorach, pomaga równoważyć ilość sodu w organizmie, którego często mamy nadmiar. Przyczynia się on do pogorszenia pracy serca i naszego samopoczucie. Dodatkowo potas zwiększa elastyczność tętnic oraz naczyń krwionośnych.
Dzięki temu regularne spożywanie pomidorów przyczynia się do regulowania ciśnienia krwi.
Oprócz tego zdrowotne właściwości pomidorów przyczynią się także do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy czy zatorów żylnych.

6. Pomidory, jako wsparcie dla osób, cierpiących na cukrzycę
Badania naukowe wykazały, że błonnik, znajdujący się w pomidorach, ma zbawienny wpływ na osoby, zmagające się z cukrzycą. Dostarczanie odpowiednich ilości tego składnika zmniejsza poziom glukozy we krwi.
Dodatkowo spożywanie odpowiednich ilości błonnika reguluje poziom insuliny oraz poziom lipidów we krwi. Szklanka pomidorów dostarcza już 2 gramów błonnika. Warto uzupełnić dietę o siemię lniane czy pełnoziarniste pieczywo, by zaspokoić całkowite zapotrzebowanie na błonnik, które u dorosłej osoby wynosi 35-38 g.
Czytaj także: Mity żywieniowe, które warto obalić raz na zawsze!

7. Pomidory, jako wsparcie dla urody
Ważnym składnikiem w naszym organizmie, który wspiera dbanie o dobry wygląd jest kolagen. Jest on ważnym elementem, jeśli chodzi o zachowanie dobrej kondycji włosów, skóry oraz paznokci.
Do jego produkcji konieczna jest witamina C, która znajduje się w pomidorach. Ich spożywanie przyczyni się więc do poprawy kondycji naszej skóry.
Z kolei niedobór witaminy C, będącej przeciwutleniaczem, może prowadzić do wiotczenia skóry, szkorbutu, przedwczesnych zmarszczek i wizualnie dodawać nam wiele lat.

8. Pomidory, jako wsparcie w odchudzaniu
Zdrowotne właściwości pomidorów regulują pracę naszego organizmu. Jednak pomidory doskonale sprawdzają się również, jako wsparcie w walce o utratę kilogramów. Wszystko to, dzięki dużej zawartości błonnika, wody i tego, że pomidory mają niewiele kalorii.
Błonnik napełni nasz żołądek i sprawi, że na wiele godzin zapomnimy o uczuciu głodu.
Woda nawadnia nasz organizm, pomagając utrzymać wysoki poziom koncentracji i dobre samopoczucie. Szklanka pokrojonych pomidorów zawiera niespełna 40 kcal – tyle, co przeciętna pralinka – a da nam uczucie sytości na jakiś czas.

9. Pomidory, jako wsparcie dla kobiet, chcących zajść w ciążę
Kobiety, które starają się o zajście w ciążę mają świadomość tego, że powinny przyjmować kwas foliowy. Warto pamiętać o tym, że jego suplementację powinniśmy rozpocząć już kilka tygodni przed rozpoczęciem starań o powiększenie rodziny.
Wszystko dlatego, że kora mózgowa u płodu rozwija się już w pierwszych dniach zapłodnienia – wówczas niewiele kobiet zdaje sobie sprawę, że już jest w ciąży i może nie dostarczać odpowiednich ilości kwasu foliowego.
Warto spożywać szklankę pomidorów dziennie zarówno podczas starań o dziecko, jak i w trakcie ciąży.

10. Pomidory, jako wsparcie w utrzymaniu odpowiedniej kondycji oczu
Badania naukowe wykazały, że zdrowotne właściwości pomidorów mają zbawienny wpływ na kondycję naszego wzroku. Luteina, likopen oraz beta-karoten, zawarte w pomidorach są w stanie chronić nasze oczy przed uszkodzeniami, spowodowanymi światłem.
Dodatkowo zmniejszają ryzyko zapadnięcia na zaćmę i choroby zwyrodnieniowe plamki żółtej.
Z badań wynika, że spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu nawet o 35%.

11. Pomidory, jako środek zapobiegawczy przeciwko rakowi prostaty
W pomidorach zawarty jest likopen, który ma znacznie zmniejszać ryzyko wystąpienia raka prostaty u mężczyzn. Spożycie 18 mg likopenu dziennie aż o 20% zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, który zbiera śmiertelne żniwo wśród mężczyzn w średnim oraz podeszłym wieku.
W badaniach wykazano, że osoby, które spożywają jedynie kilka gramów likopenu dziennie są o wiele bardziej narażone na występowanie chorób układu moczowo-płciowego.
W związku z tym warto spożywać chociaż jednego pomidora dziennie. Warto także pamiętać o regularnych badaniach, o których mężczyźni często zapominają.

12. Pomidory, jako środek hamujący rozwój wielu nowotworów
Badania naukowe wykazały, że pomidory, oprócz hamowania rozwoju prostaty, mogą także zahamować rozwój innych nowotworów. Wszystko dzięki przeciwnowotworowej działalności likopenu. Dzięki niemu możemy zapobiec rozwojowi raka jelita grubego, odbytnicy, płuc, piersi, jajnika i wątroby.
Dodatkowo zawartość witaminy C i A w pomidorach zapobiega mutacjom DNA. Dzięki temu możemy uchronić się przed następującymi nowotworami:
- przełyku,
- krtani,
- jamy ustnej,
- pęcherza moczowego,
- szyjki macicy,
- okrężnicy.

13. Pomidory, jako środek ochronny przed słońcem
W badaniach wykazano, że luteina, zawarta w pomidorach może hamować negatywny wpływ promieni UV na naszą skórę. Wszystko dzięki temu, że chroni mitochondrialne DNA przed uszkodzeniami, spowodowanymi słońcem.
Tym samym pomaga zapobiegać nadmiernemu starzeniu się skóry, poparzeniom słonecznym czy nowotworom skóry, wywołanym przed nadmierną ekspozycję na słońce.

14. Pomidory, jako owoce, poprawiające nasz humor
W pomidorach znajdują się duże ilości magnezu. Ten pierwiastek nazywany jest naturalnym lekiem uspokajającym, ponieważ łagodzi stres, uczucie zmęczenia i ospałość. Dodatkowo pomaga uregulować sen i przywrócić równowagę biologiczną w tej sferze.
Oprócz zdrowotne właściwości pomidorów wpływają one także na utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej. Potas, który jest w nich zawarty usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, sprawiając, że na co dzień jesteśmy spokojniejsi i bardziej wypoczęci.

15. Pomidory, jako wsparcie organizmu w zwiększeniu przyswajalności żelaza
Produkty bezmięsne dostarczają dużych ilości żelaza niehemowego. Ważne jest jednak to, że aby nasz organizm mógł je przyswoić musi zmienić jego formę na hemową. Aby tego dokonać potrzebuje witaminy C, która jest zawarta w pomidorach.
Czytaj także: IF – system żywienia oparty na postach i oknach żywieniowych
Osoby na diecie bezmięsnej powinny więc spożywać duże ilości pomidorów, by dostarczyć sobie odpowiednich ilości witaminy C. Dzięki temu uda im się uniknąć problemów z anemią, osłabieniem i pogorszonym samopoczuciem.

Jak włączyć pomidory do diety?
Istnieje wiele sposobów na to, by nauczyć się spożywania dużych ilości pomidorów. Dzięki zdrowotnym właściwościom pomidorów, to się naprawdę opłaca.
Możemy dodawać pomidora na kanapkę, przygotowywać sosy pomidorowe czy sałatki. Dodatkowo możemy także przygotować twarożek, do którego dodajemy posiekanego pomidora i kilka listków świeżej bazylii.
Możemy nauczyć się spożywać pomidory również w formie przekąski do filmu czy podczas grilla ze znajomymi. Kroimy je na ćwiartki, dodajemy mozzarelli, bazylii i zdrowa, niskokaloryczna przekąska gotowa.
Jako danie pomidorowe świetnie sprawdzi się także zupa krem z pomidorów. Do jej wykonania potrzebujemy 2 puszek pomidorów, 1 szklanki wody, 4 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, marchwi, pietruszki i ulubionych ziół.
Czosnek podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pozostałe składniki. Na koniec blendujemy już miękkie pomidory, dekorujemy bazylią i gotowe – danie pełne smaku i wartości odżywczych.