Lato już jest prawie z nami. W tym okresie truskawki dostępne są we wszystkich sklepach. Można przygotowywać z nich desery, kompoty i koktajle. Te owoce mają w sobie niesamowite właściwości dla naszego organizmu. Przeczytaj i przekonaj się, żeby jeść ich jeszcze więcej!

Dlaczego warto jeść truskawki: Witamina C
Truskawki zawierają liczną witaminę C. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 60 mg witaminy C. Co ciekawe, truskawki zawierają więcej kwasu askorbinowego niż cytrusy. Dokładnie 100 g truskawek zapewnia zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C. Kwas askorbinowy jest dobrze znanym wzmacniaczem odporności, a także przeciwutleniaczem.
Antocyjany

Jedzenie truskawek zapobiega powstawaniu zaćmy, która w późniejszym wieku może przerodzić się w ślepotę. Truskawki zawdzięczają swój kolor antocyjanom, które są antyoksydantami i wzmacniają naczynia krwionośne w oku.
Kwas elagowy

Kwas elagowy, który znajduje się w truskawkach zapobiega powstawaniu nowotworów w naszym organizmie. Ten kwas ma właściwości przeciwnowotworowe, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Jedzenie truskawek może okazać się zbawienne dla osób, które są genetycznie narażone na raka.
Błonnik

Truskawki bogate są w błonnik. W 100 g tego owocu znajdziemy aż 2 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Truskawki mają w sobie enzym – bromelię, która ułatwia rozkład białek podczas trawienia.