w

Jeśli będziesz jadł to często, będziesz chory. Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Ten, który nigdy nie użył polepszacza smaku, niech pierwszy rzuci kamieniem. Każdy z nas wykorzystuje je w swojej codziennej diecie. Nie wszystkie jednak są odpowiednie dla naszego organizmu. Zobacz najbardziej szkodliwe dodatki do żywności, których należy się wystrzegać!

Zobacz także:  Pieprzyk czy czerniak? Kiedy należy się niepokoić

Dwutlenek siarki (E220)

Jest to konserwant. Jego zadaniem jest przedłużenie świeżości warzyw i owoców.
Wykorzystywany jest również w winie i piwie. Szczególnie trujący jest dla osób, chorujących na astmę i mających problemy z oddychaniem. Zawarty w nim dwutlenek siarki jest silnym alergenem. Osobom, które nie mają większych problemów ze zdrowiem, również nie zaleca się sięgania po ten dodatek, ponieważ hamuje on przyswajanie witamin z pożywienia.

Zobacz także:  Gadżety kulinarne, które ułatwią pracę w kuchni

Kwas fosforowy (E338)

W nadmiarze prowadzi do demineralizacji kości oraz innych dolegliwości. Jest
niebezpieczny. Z organizmu zostaje wydalony w postaci fosforanu wapnia. Zbyt duże ilości spożywania kwasu fosforowego, mogą prowadzić do niedoboru wapnia. Najczęściej występuje w napojach i żywności puszkowanej.

Zobacz także:  7 powodów, dla których warto wybrać przeszczep włosów w Turcji

Karagen (E407)

W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest do zagęszczania produktów. Znaleźć go możemy między innymi w: wędlinach, konserwach, galaretkach, dżemach. Sam karagen powoduje wiele nieprzyjemnych działań. Takich jak: owrzodzenia, guzy, zapalenia jelit, a nawet nowotwory. Mimo tego, że w żywności wykorzystywany jest nieszkodliwy karagen, w połączeniu z innymi bakteriami i procesami spożywczymi może wywołać negatywne skutki.

Zobacz także:  Rzeczy, które powinien posiadać każdy mężczyzna w swoim domu

Guma arabska (E414)

Zbyt duże ilości mogą źle wpłynąć na nasilenie się astmy i zdrowie alergików. Wywołuje takie objawy jak: katar sienny, wzdęcia i zmiany skórne. Przedawkowanie jest bardzo łatwe, dlatego że składnik ten często występuje w słodyczach, czekoladowych i kakaowych. Znajduje się również w piwie.

Zobacz także:  Miód i zapałka? Dzięki temu rozpoznasz prawdziwy miód w sekundę

Glutaminian sodu (E621)

Najczęściej kojarzony jest z kostką bulionową lub przyprawą maggi, obecnymi w codziennej pracy w kuchni. Ten bardzo popularny ulepszacz smaku, wydaje się nieszkodliwy, jednak nie należy stosować go więcej niż 3 gramy MSG na raz bez wody.  Najnowsze badania wskazują na możliwy wpływ na rozwój otyłości przy spożyciu glutaminianu sodu. Innymi negatywnymi skutkami spożycia zbyt dużej ilości: to pogorszenie nastroju, bezsenność, osłabienie i zaburzenia rytmu serca.

Zobacz także:  Polscy archeologowie odkryli najstarsze miasto świata

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Odporność na COVID-19, jak ją zdobyć?

Najbardziej szkodliwe dodatki do żywności

Wypij mleko, szybciej zaśniesz! Zobacz dlaczego warto pić mleko