w , ,

Dieta DNA – ochrona przed rakiem i odchudzanie czy tylko nowa moda

Kanapki z guacamole na drewnianej desce obok papryki, pomidora i awokado.
unsplash.com

Dieta DNA w powijakach

Badacz podkreśla, że w kontekście otyłości, cukrzycy, chorób serca każdy z nas znajduje się w pewnej grupie ryzyka. Jedni z nas mają większe ryzyko, a inni mniejsze. Nie możemy jednak w pełni połączyć tego z genetyką i to jej za wszystko obwinić.

Genodieta, jako relacja pomiędzy naszym odżywianiem a DNA, to dziedzina, która dopiero się powoli rozwija. Być może za jakiś czas będziemy mogli wprost określić to, jak poszczególne geny wpływają na to, co powinniśmy jeść a czego nie.

Mimo, że jak na razie nie ma jednoznacznych badań w tej sferze, poszczególni dietetycy już tworzą diety, które mają stanowić remedium na określone dolegliwości.

Zobacz także:  Tłuszcze w diecie – czy warto się ich bać?

Naukowcy stworzyli cyfrowego Einsteina.

Wskrzeszono Alberta Einsteina przez firmę UneeQ z Nowej Zelandii

Zestresowana kobieta pijąca wino.

Denerwujesz się? Zacznij jeść te witaminy