Ruszył sezon na grilla. Wiele osób spotyka się z rodzinami, przyjaciółmi i znajomymi, żeby celebrować wolny czas przy pysznym jedzeniu na świeżym powietrzu. Jednak nie zawsze produkty, które spożywamy podczas grilla są zdrowe. Zatem przedstawiamy listę produktów, które negatywnie wpływają na twoje zdrowie!
Grill – czego nie jeść?
1. Sosy

Gotowe sosy, które kupujemy w sklepach są niezdrowe. Pełno w nich wzmacniaczy smaku i substancji, które negatywnie pływają na nasz ogranizm. Najlepiej taki sos przygotować samemu. Na pewno będzie lepszy i zdrowszy. Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na sos czosnkowy, który będzie idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Składniki:
2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
Rozgnieć czosnek w miseczce. Dodaj jogurt i majonez. Dobrze wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny, suszoną bazylię, sól i pieprz. Gotowe! Ciesz się domowym sosem czosnkowym.
2. Gotowe, zamarynowane mięso

Pamiętaj, że mięso, które jest już zamarynowane, nie zawsze jest zdrowe. Najlepiej przeczytać skład i sprawdzić, czy nie znajdują się w nim szkodliwe substancje. W większości już gotowych mięs na grilla znajduje się w nich duża ilość cukru, który negatywnie wpływa na nasze zdrowie.
3. Pieczywo

Jasne pieczywo jest zazwyczaj bardzo przetworzone. Nic nie wnosi do naszego odżywiania, a spożywanie zbyt dużej ilości może przyczynić się do otyłości, chorób serca i cukrzycy. Lepiej wybrać chleb z ziarnami, jednak ten z napisem „pełnoziarnisty” jako pierwszym składnikiem nie gwarantuje, że jest to produkt zdrowy.
4. Alkohol

Wiele osób nie wyobraża sobie spotkania ze znajomymi bez alkoholu. Jednak nie powinieneś go pić, ponieważ w dużej ilości przyczynia się do uszkodzeń komórek nerwowych, udaru mózgu, otępienia czy zaburzeń w pracy mięśnia sercowego. Lepiej zastąp wysokoprocentowe napoje lemoniadą bez cukru lub zwykłą wodą.