w , ,

Jak nakrywać do stołu – odsłaniamy tajniki dzięki którym stół będzie wyglądał, jak w restauracji

Nakryty stół.

Reprezentatywny stół, to powód do dumy dla każdej Pani Domu. Jednak nie każda z nas ma poczucie estety i zdolności artystyczne, które sprawiają, że z łatwością może przygotować swój stół na wizytę gości, rodziny, przyjaciół czy znajomych z pracy. Wówczas stajemy przed poważnym dylematem. Jak nakrywać do stołu, by sprawiał wrażenie dopracowanego i eleganckiego? Okazuje się, że dzięki kilku poniższym i uniwersalnym radom możemy zapewnić sobie udaną dekorację stołu za każdym razem!

Oprócz walorów estetycznych w naszym mini-poradniku poruszymy też kwestie praktyczne. Po której stronie postawić łyżkę, gdzie kieliszek a gdzie szklanka. Choć może się wydawać, że nie ma to znaczenia, to w rzeczywistości dobrze nakryty stół jest po prostu praktyczny i prezentuje się bardzo harmonijnie. Notatniki w dłoń i zaczynamy przygotowania do imprezy!

Obrus na drewnianym stole.
pixabay.com

Odpowiedni obrus, czyli oprawa stołu

Obrus jest tak naprawdę kwestią pierwszorzędną, jeśli chodzi o przygotowanie stołu. Zawsze powinien być odpowiednio dobrany do rodzaju uroczystości, jaka będzie się odbywała. Na eleganckich imprezach, Wigilii czy spotkaniu świątecznym najlepiej sprawdzą się obrusy jednobarwne. Ale uwaga – nie muszą wcale być białe! Wśród wielu osób zakorzenił się pogląd, że aby wiedzieć, jak nakrywać do stołu w prawidłowy sposób trzeba używać białego obrusu.

Obecnie na rynku dostępnych jest tak wiele różnokolorowych rozwiązań w stonowanych, eleganckich barwach, że nie musimy się tak bardzo ograniczać. Obrus w granacie czy czerni również świetnie się sprawdzi. Z kolei na mniej zobowiązujące przyjęcia sprawdzą się obrusy w kratę, o ile pasują do naszych wnętrz.

Warto pamiętać o tym, że obrus powinien pasować do koloru ścian i klimatu pomieszczenia. Urodziny czy wspólne wieczory z przyjaciółmi, to świetna okazja do tego, by skorzystać z wzorzystych obrusów w kwiaty, kropki czy tych koronkowych.

Zobacz także:  Martwa gwiazda w przestrzeni szokuje
Nakryty talerz na czerwonym obrusie.
pixabay.com

Zadbaj o odpowiednią reprezentację obrusu

Dobór odpowiedniego obrusu, to nie jedyna rzecz, która jest z nim związana w procesie nakrywania do stołu. Powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, aby obrus był dobrze wyprasowany. Jeśli będą na nim widoczne wygniecenia, to będzie prezentował się nieestetycznie a przez to stół nigdy nie będzie wyglądał, jak z najlepszej restauracji w mieście.

Zastanawiając się nad tym, jak nakrywać do stołu powinniśmy zadbać też o przyjemny zapach obrusu. Możemy delikatnie pofukać go specjalnym płynem zapachowym do tkanin albo rozcieńczyć szklankę wody z łyżką płynu do płukania i przelać to do atomizera. Tak samo możemy potraktować firany czy kanapę w domu – wówczas w pomieszczeniach będzie unosił się przyjemny, świeży zapach.

Warto pamiętać też o tym, że obrus nie powinien być za krótki ani za długi. Idealnie będzie, jeśli z każdej strony będzie wystawało około 20 centymetrów materiału.

Świece, stojące na stole.
pixabay.com

Odpowiednie dodatki do dekoracji stołu

Jak nakrywać do stołu? Z umiarem! Co to znaczy w praktyce? Chodzi o to, żeby nie przesadzać w żadną ze stron. Aby podkreślić charakter i rangę uroczystości warto użyć dodatków – mogą tematycznie nawiązywać do spotkania, czyli w okolicach Bożego Narodzenia używamy choinki i pierniczków a w okolicach Świąt Wielkiej Nocy stawiamy raczej na pisanki czy zajączki. Neutralnymi dodatkami, sprawdzającymi się o każdej porze roku będą świece i bieżniki.

Warto jednak pamiętać, by nie przesadzić. Na stole powinien bowiem panować ład i porządek. Ważne jest też to, że nadmiar dekoracji zabiera miejsce na potrawy czy na nakrycia przez co później jest niewygodnie gościom, zasiadającym do stołu. Świece warto też postawić w taki sposób, by nikomu nie zagrażały, czyli z daleka od dzieci i łatwo palnych materiałów takich jak na przykład serwetki dekoracyjne.

Zobacz także:  Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny, sportowy i doktor dietetyki
Bukiet żółtych róż na stole.
pixabay.com

Zielony akcent na stole

Podobnie, jak w rosole powinien znajdować się lubczyk tak na elegancko przygotowanym stole powinny znajdować się kwiaty! Nieważne czy będą to róże, tulipany, eustomy, piwonie czy słoneczniki. Ważne, żeby były żywe, świeże i nadawały całej uroczystości rodzinnego, przytulnego charakteru. Przy okazji warto pamiętać o tym, że jeśli chcemy zachować na dłużej świeżość kwiatów, to powinniśmy codziennie zmieniać im wodę i przycinać ich końcówki, co ważne, pod lekkim ukosem!

Wiele osób pewnie zastanawia się, jak nakrywać do stołu, gdy nie mamy kwiatów. Odpowiedź jest prosta – zastąpić je innym zielonym akcentem! Może to być delikatny kwiat w doniczce czy tzw. flower box, czyli pudełko wypełnione kwiatami. Możemy również użyć zielonych gałązek ozdobnych drzew czy świerka – wszystko jest uzależnione od naszych potrzeb i naszej wizji tego konkretnego przyjęcia. W każdym razie, warto postawić na rośliny!

Zastawiony stół.
pixxabay.com

Zadbaj o elegancką i spójną zastawę

Najlepiej byłoby, gdyby wszyscy goście otrzymali talerze czy szklanki z tego samego kompletu. Nie zawsze jest to możliwe, ponieważ poszczególne elementy zastawu często ulegają zniszczeniu. Jest jednak na to pewna rada – zamiast sięgać po zdobione zastawy lepiej wybierać te białe, neutralne. Są eleganckie, sprawdzają się na każdą okazję a kiedy jeden czy kilka elementów się rozbije, to z łatwością możemy je zastąpić innymi, białymi.

W tym, jak nakrywać do stołu olbrzymie znaczenie mają również sztućce. Bardzo ważne jest to, żeby także pochodziły z jednego kompletu. Jeśli łyżka i nóż znacząco różniłyby się między sobą, to nie prezentowałoby się to zbyt estetycznie i od razu rzucałoby się to w oczy.

Jeśli już mamy kilka kompletów i musimy jakoś sobie poradzić z taką sytuacją, to powinniśmy sprawić tak, by mimo wszystko miało to sens, czyli każdy z gości powinien dostać sztućce z różnych kompletów, czy też możemy połączyć dwa komplety i rozdzielić je równomiernie.

Zobacz także:  Najbrudniejszy człowiek świata – historia Amou Hadżiego
Nakryty stół.
pixabay.com

Wypolerowane szkliwo oraz sztućce

To bardzo ważny element, jeśli chodzi o stworzenie eleganckiego i klimatycznego wnętrza na czas uroczystości, do której się przygotowujemy. Jeśli wypolerujemy szklanki czy lampki na wino oraz sztućce, to nasi goście zauważą, że się postaraliśmy. To jak nakrywać do stołu jest uzależnione od tego, jak bardzo chcemy się postarać. Warto jednak pamiętać, że im więcej serca i dbałości włożymy w nakrywanie, tym bardziej zadowoleni i zachwyceni będą nasi goście!

Dobrym sposobem na polerowanie szkliwa i sztućców jest użycie pary wodnej. Należy postawić czajnik czy większe naczynie z wodą na gazie. Kiedy ta zacznie się gotować przystawiamy na chwilę dany przedmiot, czekamy jak zaparuje i bierzemy się za polerowanie.

Musimy jednak pamiętać o tym, aby wybrać do tego odpowiedni materiał! Dobrze sprawdzą się ściereczki z mikrofibry, które nie będą zostawiały drobnych śmieci na powierzchni naczyń. Wypolerowane szkliwo i sztućce najlepiej od razu układać na stole.

Serwetka i sztućce obok niej.
pixabay.com

Nie zapomnij o serwetce dla każdego z gości

Jeśli marzymy o eleganckiej uroczystości, to serwetki w pojemniku dla wszystkich gości odpadają! Konieczne jest przygotowanie dla każdego z gości osobnej i eleganckiej serwetki. Najlepsze są te materiałowe – są nie tylko eleganckie, ale i ekologiczne, bo wystarczy je prać a nie wymieniać po każdej imprezie!

Jeśli jednak mamy te z papieru, to również się sprawdzą. Do dekoracji serwetki możemy użyć tego, na co mamy ochotę. Świetnie sprawdzi się niewielki zielony akcent w postaci liścia czy kawałka gałązki oraz wstążka bądź jutowy sznurek.

Istnieje wiele sposobów na to, jak nakrywać do stołu serwetki, ponieważ możemy je dowolnie formować. Mogą to być łabędzie, wachlarze i inne różnorodne figury, ale tak naprawdę najbardziej klasyczne i najprostsze rozwiązania prezentują się najlepiej!

Serwetkę składamy na pół bądź zwijamy w rulon a następnie delikatnie przewiązujemy ją wstążką – robimy to ostrożnie, by nie pognieść serwetki. Jeśli mamy serwety materiałowe, to dokładnie je prasujemy przed składaniem. Następnie w sznureczek możemy włożyć naszą gałązkę, listek czy pierniczek.

Zobacz także:  Sposoby babuni na stawy: Naturalne metody leczenia dolegliwości stawowych
Jak nakrywać do stołu - odsłaniamy tajniki dzięki którym stół będzie wyglądał, jak w restauracji
pixabay.com

Jak nakrywać do stołu sztućce

Zacznijmy od nakrywania do stołu sztućców. Tutaj zasada jest prosta i właściwie nie budzi wątpliwości. Zaczynamy od tego, czego używamy najpierw, czyli łyżki. Powinna znajdować się po prawej stronie. Obok niej, tuż obok talerza powinien znajdować się nóż, którego używamy po łyżce. Z kolei po lewej stronie talerza powinien znajdować się widelec – osamotniony, ale myślimy, że jakoś sobie poradzi! To jednak nie koniec – pozostaje jeszcze łyżeczka do kawy i widelczyk do ciasta.

Na górze, nad talerzem powinna znajdować się łyżeczka do kawy – zwrócona w kierunku widelca. Z kolei widelczyk powinien plasować się tuż pod nią – zwrócony w stronę łyżki. Taka też jest kolejność jedzenia – najpierw jemy pierwsze danie (pomijając przystawkę), którym jest zwyczajowa zupa, następnie drugie danie, później pojawia się kawa i tort. To jak nakrywać do stołu jest kompatybilne z przebiegiem kolacji czy obiadu!

Zdjęcie pokazujące jak nakrywać do stołu w prawidłowy sposób.
czterykaty.pl

Jak nakrywać do stołu szkliwo, talerze, serwetki

Kiedy mamy już przygotowane sztućce, to możemy przejść do kolejnego kroku. Będzie nim przygotowanie szkliwa. Tutaj wszystko uzależnione jest od tego, co będzie podawane do picia. Jeśli będziemy serwować dwa rodzaje wina – białe i czerwone – to najbliżej dłoni powinna znajdować się lampka do białego wina, następnie do czerwonego a na końcu szklanka na wodę czy sok. Jeśli mamy także zamiar serwować alkohol, pity w niewielkich kieliszkach, to stawiamy kieliszki najbardziej po prawej stronie.

Pozostało pytanie, jak nakrywać talerze oraz serwetki. Zasadniczo podajemy dwa talerze – na zupę oraz na drugie danie. Kolejność wyznacza tutaj przebieg kolacji, czyli na dole znajduje się talerz płaski a na górze głęboki. Niekiedy po lewej stronie stawiany jest także talerz z widelcem, by goście mogli nałożyć na niego sałatkę – jednak na domowych przyjęciach jest to rzadkość. Na talerzach kładziemy naszą serwetkę i gotowe!

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.