w ,

Marchewka – dlaczego należy pamiętać by ją jeść?

kal-visuals-b1Hg7QI-zcc-unsplash-2

Dobra dla zębów

Jedzenie surowej marchwi wzmacnia zęby i dziąsła. Ponadto fluor, obecny w produktach takich jak marchew, szpinak lub jabłka, jest podstawowym minerałem w pielęgnacji szkliwa zębów.

Jedzenie surowej marchwi wzmacnia zęby i dziąsła, ponieważ poprawia przepływ krwi w jamie ustnej, a żucie zapobiega przywieraniu bakterii do zębów. Ponadto marchew pomaga w produkcji śliny, co poprawia cały proces trawienia.

Zobacz także:  Dlaczego jabłko klei się do rąk? Uważaj na to!

Wskazana na problemy jelitowe

Pomaga zwalczać zaparcia i bóle brzucha. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega zaparciom.

Ponadto łagodzi dolegliwości żołądkowe i nadmierną kwasowość. Dlatego jeśli cierpimy na zapalenie błony śluzowej żołądka, marchew jest doskonałym rozwiązaniem.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.