Ludzie próbowali już chyba wszystkiego. Część z nas jest w stanie oddać nawet życie za pyszne jedzenie. I to dosłownie. Istnieją na świecie bowiem toksyczne produkty, których nieodpowiednie przygotowanie, jak i brak wiedzy mogą doprowadzić do śmierci.
Wiele osób lubi adrenalinę i niesamowite kulinarne eksperymenty, dlatego nie jest w stanie odmówić sobie takich doznań. A Wy spróbowalibyście tych potraw?
Niebezpieczne potrawy
1. Ryba fugu
Jednym z najbardziej znanych i niebezpiecznych przysmaków jest ryba fugu. Występuje ona w wielu krajach, a w Japonii jest nawet daniem narodowym. Fugu musi przygotować człowiek kompetentny, istnieją więc specjalne kursy, na których można się nauczyć bezpiecznego przygotowywania fugu. Wątroba i narządy wewnętrzne tej egzotycznej ryby zawierają tetrodotoksynę.
Jeśli przy patroszeniu zostaną uszkodzone, toksyna może przedostać się też na pozostałe części ryby. Tetrodotoksyna jest bardzo niebezpieczna, paraliżuje ona mięśnie człowieka, co prowadzi do zatrzymania oddechu.