Zdrowa, zrównoważona dieta jest kluczowa dla zachowania idealnej formy i samopoczucia. Jako wegetarianin lub weganin, możesz zastanawiać się, skąd czerpać białko – kluczowy składnik diety. Oto przewodnik po najlepszych źródłach białka roślinnego, które pomogą Ci utrzymać zdrową, zrównoważoną dietę.
Zobacz także: Najlepsze białko – Klucz do Efektywnego Budowania Masy Mięśniowej
Wprowadzenie zmian w diecie – jak tego dokonać?
Decydując się na wprowadzenie zmian w diecie, wiele osób zastanawia się nad tym, czy doprowadzą one do jakichś skutków zdrowotnych. Wiadomo, że organizm może bardzo różnie zareagować nie tylko na wprowadzenie nowości, ale także na wykluczenie części z nich. Niewątpliwie w internecie można znaleźć wiele gotowych rozwiązań, jednak zdaniem specjalistów, najlepiej udać się do dietetyka. Wiadomo, że sprawdzenie tego, jak aktualnie wygląda czyjś jadłospis i oszacowanie jakich składników w nim brakuje, pozwoli na ustalenie menu, które zapewni zdrowie.
1. Rośliny strączkowe – białko w ekonomicznym wydaniu
Rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica czy fasola, są skarbnicą białka. Na przykład, jedna filiżanka gotowanej soczewicy dostarcza aż 18 gramów białka. Co więcej, strączki są bogate w błonnik, co pomaga w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Ciekawym faktem jest to, że strączki mogą być również świetnym źródłem żelaza – składnika, który często jest na poziomie niedoboru u osób stosujących dietę roślinną. Choć wciąż wiele osób nie do końca jest przekonanych do roślin strączkowych i pomija je w swoich potrawach. W dużej mierze spowodowane jest to niesłusznym uprzedzeniem względem grochu, bobu czy fasoli. Stopniowo wprowadzane w mocniej przetworzonej formie, np. past czy wegetariańskich pasztetów, wcale nie muszą być obciążeniem dla układu trawiennego. Po pewnym czasie organizm przyzwyczai się do tych składników i będzie wiedział, jak sprawnie je trawić. Warto zastanowić się, które rośliny strączkowe do tej pory włączało się do diety, a za którymi się nie przepadało, by móc wprowadzić zmiany przystosowane do nas samych.
2. Orzechy i nasiona – smaczne źródło białka
Orzechy i nasiona są kolejnym atrakcyjnym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Na przykład, jedna filiżanka migdałów dostarcza 20 gramów białka, a jedna filiżanka nasion chia aż 17 gramów. Orzechy i nasiona są również bogate w zdrowe tłuszcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów. Zarówno nasiona jak i orzechy są bardzo ważnym składnikiem w diecie właściwie każdego człowieka. Badania dowodzą, że to właśnie te składniki przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym jednej z najważniejszych części – naszego centrum operacyjnego, to znaczy mózgu. Warto zastanowić się nad tym, jak dużo tych składników jest obecnych w naszej diecie, ponieważ najczęściej okazuje się, że są one pomijane i lekceważone. Każdy moment jest dobry na to, by wprowadzić zmiany w diecie i zacząć się zdrowiej odżywiać.
3. Ziarna – zasobnik białka
Ziarna, takie jak amarantus, komosa ryżowa czy quinoa, są doskonałym źródłem białka. Przykładowo jedna filiżanka gotowanej quinoi dostarcza 8 gramów białka. Ziarna są również bogate w błonnik i dostarczają wielu innych kluczowych składników odżywczych.
Kiedy warto sięgnąć po pomoc dietetyka?
Wizyta u dietetyka pozwoli na określenie tego, jakich elementów brakuje w diecie i pomoże ułożyć menu. To bardzo ważne, gdyż dla każdego początkującego będzie to ogromne ułatwienie, które pomogą wyrobić zdrowe nawyki żywieniowe. Od nich w dużej mierze będzie zależało, jak to później wszystko będzie funkcjonowało. Niezależnie od tego, jakie miało się przyzwyczajenia wcześniej, zmiany warto wprowadzić. Każdy z nas może zacząć się zdrowiej odżywiać, jeśli tylko będzie chciał i będzie gotowy na odejście od szkodliwych dań i przekąsek. Wizyta u dietetyka często będzie wymagała także wykonania badań, które pokażą wszelkie niedobory w organizmie. Samo otwarcie się na nowe smaki może okazać się zabawną przygodą, podczas której można odkryć to, na co wcześniej nie zwracało się uwagi, czyli bogactwo nieznanych dotąd smaków i zapachów.
Podsumowanie
Coraz więcej osób chce dbać o środowisko naturalne, co oznacza, że chcą wprowadzić zmiany nie tylko w diecie, ale także w codziennym funkcjonowaniu. Bardzo duże znaczenie ma to, by po zmianach w dalszym ciągu dostarczać ciału wszelkich potrzebnych składników odżywczych. Dlatego wizyta u specjalisty wraz z badaniami pozwolą zweryfikować, czego do tej pory brakowało w diecie i co należy zmienić. Dietetyk posiada wiedzę, dzięki której może wskazać optymalną dla nas ścieżkę dietetyczną i zaproponuje przykładowe menu oraz inne zalecenia.
Białko jest kluczowym składnikiem zdrowej diety i istnieją liczne źródła, z których można go czerpać, zatem osoby stosujące dietę roślinną nie muszą cierpieć na jego braki. Rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i ziarna to tylko niektóre z nich. Pamiętaj, że różnorodność w diecie to klucz do zdrowia. Próbuj różnorodnych produktów, ciesz się ich smakiem i korzyściami, jakie niesie ze sobą wegetarianizm, lecz bądź przy tym uważny i obserwuj swoje ciało.