
Dlaczego deska do krojenia może być dla nas niebezpieczna
Deski do krojenia są dla nas niebezpieczne, ponieważ po krótkim czasie użytkowania, stają się idealnym siedliskiem do rozwoju różnego rodzaju bakterii! Według statystyk, jeśli nie wiesz, jak czyścić deskę do krojenie, to możesz mieć na niej kilkaset razy więcej bakterii niż na desce klozetowej!
To nie tylko niezdrowe i niehigieniczne, ale po prostu obrzydliwe! Pewnie zastanawiasz się teraz, skąd biorą się owe bakterie. Otóż najczęściej do ich rozwoju przyczynia się krojenie surowego mięsa czy innych produktów odzwierzęcych.
Dodatkowo, czynnikiem sprzyjającym takiej sytuacji jest to, że nieprawidłowo dbamy o to, by nasza deska była czyszczona po tym, kiedy już będziemy z niej korzystać w sposób, którego potrzebujemy.
Ciepło, wilgoć oraz kontakt z drobnoustrojami, pochodzącymi z żywności, to idealne środowisko dla rozwoju bakterii, które nie służą naszemu zdrowiu oraz samopoczuciu – lepiej ich unikać!