w ,

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

Kiszonki to coś więcej niż dodatek do obiadu – to naturalna recepta na lepsze trawienie, odporność i codzienne samopoczucie. W dobie świadomego odżywiania coraz więcej osób odkrywa ich niezwykły potencjał prozdrowotny. Fermentowane warzywa, pełne żywych kultur bakterii, mogą zdziałać więcej niż niejeden suplement z apteki.

W czasach, gdy chcemy unikać niepotrzebnych antybiotyków i szukamy siły w naturze, kiszonki wracają do łask jako skuteczny, tani i bezpieczny sposób na wspieranie organizmu. Ich regularne spożywanie wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność i wpływa na lepszy nastrój – a to wszystko bez skutków ubocznych.

Sprawdź, dlaczego warto włączyć kiszonki do codziennej diety i jak mogą stać się Twoim domowym „superfood” – prostym, tradycyjnym, ale niesamowicie skutecznym.

Jakie zalety ma spożywanie kiszonek? 

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

W Polsce kiszonki istnieją od zawsze. Aż trudno uwierzyć, że są kraje, w których kiszone warzywa uważane są za zepsute i po prostu wyrzucane. Na szczęście świadomość społeczeństwa rośnie, ponieważ naukowcy zwracają uwagę na wpływ kiszonek i zdrowotnych właściwości fermentacji żywienia dla poprawy naszego zdrowia. 

Chrupiące, kwaśne, intensywne w smaku warzywa stają się nieodłącznym elementem dbania o zdrowie.

Naukowcy wskazują, że za sprawą fermentacji dochodzi do rozkładu antyodżywczych fitynianów – dzięki temu znacznie zwiększa się przyswajalność składników odżywczych

Poprawa jakości mikroflory bakteryjnej jelit 

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

To jedna z najważniejszych zalet spożywania zdrowych kiszonek. Dzięki fermentacji, która zachodzi w kiszonkach, dochodzi do powstania kwasu mlekowego. Ten z kolei odpowiada za poprawę równowagi mikroflory jelitowej – pomaga pozbyć się nadmiaru złego szczepu bakterii.

Poprawa mikroflory jelitowej wpływa na ogólnoustrojową poprawę funkcjonowania całego organizmu.

Najnowsze badania wskazują, że wiele chorób, z którymi się zmagamy jest spowodowanych zaburzoną mikroflorą jelitową. Należą do nich między innymi choroby skóry, obniżona odporność, większy stres czy duża ilość alergii pokarmowych. 

Dlaczego warto?

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

Jeśli zadbamy o to, aby nasze jelita były zdrowe, to poprawimy ogólny stan naszego zdrowia. Warto pamiętać, że obok kiszonek świetnie sprawdzi się tutaj spożywanie kefiru, który także podlega procesowi fermentacji.

Połączenie kiszonek oraz kefiru sprawi, że nasze jelita będą dużo lepiej przyswajały składniki odżywcze z pokarmu, więc nie będziemy zmagać się z częstymi niedoborami i problemami zdrowotnymi, które z nich wynikają. 

Wsparcie w walce o utrzymanie nienagannej sylwetki

Zdrowotny wpływ kiszonek na nasze zdrowie

Otyłość bezwzględnie stała się chorobą cywilizacyjną, z którą się zmagamy na wielu płaszczyznach. Część problemów jest spowodowana brakiem ruchu, nadmiarem kalorii w diecie, ale ważnym powodem, przyczyniającym się do powstania problemu otyłości czy nadwagi są zaburzenia funkcjonowania układu hormonalnego. 

Naukowcy coraz częściej upatrują problemów z wagą w zaburzeniach organizmu, jeśli chodzi o wytwarzanie leptyny. Jest to hormon, który odpowiada w naszym organizmie za uczucie sytości. Dzięki niemu wiemy, że jesteśmy już najedzeni i nie musimy więcej jeść. Kiedy mamy niewystarczające stężenie leptyny we krwi, to jemy znacznie więcej, ponieważ organizm nie daje nam sygnałów, mówiących o tym, że zaspokoił już swoje potrzeby. 

Trawienie cukrów

kobieta biegająca w parku

Kiszonki wpływają na regulację poziomu leptyny we krwi. Dodatkowo stanowią wsparcie organizmu, jeśli chodzi o trawienie cukrów, które również w bezpośredni sposób przyczyniają się do problemów z wagą.

Wpływ kiszonek na prawidłową wagę jest również o tyle ważny, że ich fermentacyjne właściwości regulują poziom bakterii, żywiących się cukrem w naszych jelitach. 

Poprawa wydajności organizmu

kobieta na molo przy zachodzie słońca

Żywienie ma znaczący wpływ na to, ile mamy energii i jak jesteśmy ją w stanie wykorzystać w ciągu dnia. Jeśli spożywamy zdrowe i odżywcze posiłki, to nasz organizm funkcjonuje znacznie lepiej niż wówczas, kiedy stawiamy przede wszystkim na słodycze czy fast foody.

Odpowiednia dieta zwiększa naszą koncentrację, spostrzegawczość i sprawia, że chce nam się więcej ruszać, bo mamy odpowiednie paliwo do działania. 

Więcej energii

ogórki kiszone

Zdrowe kiszonki sprawiają, że nasz organizm ma znacznie ułatwiony proces trawienie. Kiszonki tak wpływają na nasze jelita, że znacznie szybciej i sprawniej udaje im się trawić to, co spożywamy. Nie bez powodu ciężkie dla naszego organizmu i tłuste szynki tradycyjnie są łączone z kiszoną kapustą pod postacią bigosu czy kapuśniaka – dzięki kiszonkom o wiele łatwiej strawić wszystkie elementy, znajdujące się w potrawie. 

Szybka przemiana materii sprawia, że nasz organizm otrzymuje paliwo najwyższej jakości – energię w czystej postaci, która napędza nas do działania. Już po kilku dniach regularnego spożywania fermentującego jedzenia zauważymy poprawę naszej wydajności oraz poziomu energii w poszczególnych etapach dnia. 

Znaczne podniesienie poziomu odporności

Zdrowotny wpływ kiszonek na zdrowie

Kiedyś uważano, że na odporność ma wpływ hartowanie, uziemianie czy spożywanie alkoholu w postaci nalewek czy wina. Owszem, są to czynniki, które mogą poprawić naszą odporność, ale jej serce i podstawowa siła napędowa znajduje się we wnętrzu naszego organizmu.

Najważniejszym elementem funkcjonowania ludzkiego ciała, który determinuje poziom odporności są jelita – to właśnie od ich stanu zależy to, jak często chorujemy i jak radzimy sobie z poszczególnymi bakteriami i wirusami. 

Centrum dowodzenia, czyli jelita

Zdrowotny wpływ kiszonek na zdrowie

Jelita, to swoiste centrum dowodzenia organizmu – mózg, który ma zmodyfikowane funkcje. Jeśli równowaga złych i dobrych bakterii zostaje zaburzona, to jesteśmy narażeni na takie dolegliwości jak: 

  • powstawanie stanów zapalnych, które mogą powodować nowotwory, cukrzycę czy choroby układu sercowo-naczyniowego, 
  • znacznie częstsze łapanie infekcji układu oddechowego czy moczowego, 
  • problemy organizmu w radzeniu sobie ze zwalczaniem infekcji, 
  • alergie pokarmowe, które wraz z wiekiem się nasilają. 

Spożywanie zdrowych kiszonek sprawi, że poziom dobrych bakterii się podniesie a w naszych jelitach zapanuje idealny stan, czyli stan równowagi mikroflory bakteryjnej jelit. Podniesie to poziom naszej odporności i zwiększy nasze siły w walce z drobnoustrojami zewnętrznymi, które będą chciały zaatakować nasz organizm. 

Poprawa sposobu funkcjonowania mózgu

mózg człowieka

Prozdrowotne właściwości kiszonek ujawniają się na wielu płaszczyznach. Jedną z nich jest także funkcjonowanie naszego mózgu. Dzięki temu, że wpływ kiszonek na zdrowie jest tak zasadniczy możemy cieszyć się także znacznie zwiększoną koncentracją podczas pracy i poprawą zdolności pamięciowych mózgu.

Jeśli więc mamy wytężony okres pracy czy nauki, to warto zadbać o to, by w tych dniach dostarczyć mózgowi fermentującego jedzenia. 

Redukcja stresu

redukcja stresu

Dodatkowo bakterie, znajdujące się w jelitach, których poziom, podnoszony jest przez dostarczanie, w postaci pożywienia, zdrowych kiszonek, pomaga zredukować poziom kortyzolu. Jest to hormon stresu, którego w naszym organizmie, w większości wypadków, znajduje się o wiele więcej niż powinno. 

Stres sam w sobie ma głównie negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu i może przyczyniać się do powstania zawału serca, udaru mózgu czy nerwobóli.

Nie należy go lekceważyć i warto podjąć kroki, mające na celu redukcję jego poziomu w codziennym życiu. Warto także pamiętać, że 30 minut aktywności fizycznej dziennie jeszcze bardziej zmniejszy poziom naszego stresu! 

Detoksykacja organizmu 

soki owocowe

Ostatnimi czasy wiele mówi się o oczyszczaniu organizmu. Niektóre osoby decydują się na oczyszczające diety, na których spożywają jedynie soki, warzywa czy owoce.Badania naukowe i doświadczenie dietetyków wyraźnie jednak wskazuje, że tego typu diety eliminacyjne mogą jedynie powodować poważne niedobory i problemy z wchłanialnością składników odżywczych z pożywienia. 

Toksyny znajdują się wszędzie wokół nas – w powietrzu, pożywieniu a niekiedy nawet w wodzie. Warto pozbyć się ich z naszego organizmu w mniej drastyczny sposób, czyli za pomocą zdrowych kiszonek.

Czy to naprawdę działa?

zdrowotny wpływ kiszonek

W badaniach naukowych wykazano, że szczepy bakterii probiotycznych, które znajdują się w fermentującej żywności pomagają pozbyć się toksyn z roztworów wodnych. Dodatkowo kiszonki przyspieszają nasz metabolizm, więc pomagają znacznie szybciej usunąć toksyny z organizmu. 

Dzięki wpływowi kiszonek na poziom toksyn w naszym organizmie unikniemy bądź pozbędziemy się  takich problemów, jak bóle głowy, obniżony poziom koncentracji czy spadki energii w ciągu dnia. 

Jak włączyć kiszonki do swojej codziennej diety? 

kiszone ogórki w słoiku

Aby osiągnąć powyższe zalety, płynące z wpływu kiszonek na nasz organizm należy je wdrożyć do swojej diety. Początkowo może to się wydawać nieco żmudne a codzienne jedzenie kiszonek po prostu nudne.

Warto jednak pamiętać, że nie chodzi o to, aby dotychczasowe posiłki zastępować samymi kiszonkami a jedynie o to, aby stanowiły dodatek do tego, co normalnie spożywamy. 

Najważniejsza jest regularność

zdrowotny wpływ kiszonek

Warto pamiętać o tym, że lepiej codziennie zjeść jednego ogórka kiszonego niż np. raz w tygodniu cały słoik.

Dzięki temu nasze jelita codziennie otrzymają dawkę dobrych bakterii i z pewnością wpłynie to na ogólną poprawę ich funkcjonowania i sprawności. 

Kiszona kapusta bądź ogórek kiszony zamiast surówki

kapusta

W ramach spożywania surówki często jemy buraczki, kapustę na słodko czy mizerię. Zamiast tego możemy postawić na kiszoną kapustę raz na jakiś czas czy posiekanego ogórka kiszonego.

Dzięki temu nauczymy się regularności i dobrych wyborów, które będą determinowały zmiany w naszym życiu. 

Kiszone owoce! 

słoiki z przetworami

Warto mieć świadomość tego, że zdrowe kiszonki, to nie tylko warzywa. Możemy także kisić owoce – zwłaszcza dla osób, które mają problem z jedzeniem warzyw.

Przykładem zakiszenia owoców może być kiszenie jabłek z dodatkiem cynamonu, soku z cytryny oraz imbiru. Jeśli połączymy je ze sobą, to zyskamy nie tylko ciekawy aromat, ale również wszystkie zdrowotne właściwości, które niesie ze sobą spożywanie kiszonek. 

Możliwość spożywania soków z kiszonek 

zdrowotny wpływ kiszonek

Jeśli nie możemy się przekonać do kiszonek w stałej postaci, to warto sięgnąć po zakwas z buraka, ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej.

Ich smak początkowo może wydawać się być dość kontrowersyjny i niesmaczny, ale z czasem się do niego przyzwyczaimy i może się nawet okazać, że nam zasmakują. W każdym razie warto się nie poddawać i czekać na zdrowotny wpływ kiszonek na poprawę naszego funkcjonowania. 

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.