in ,

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

Poprawa jakości mikroflory bakteryjnej jelit 

Zdrowotny wpływ kiszonek na organizm

To jedna z najważniejszych zalet spożywania zdrowych kiszonek. Dzięki fermentacji, która zachodzi w kiszonkach, dochodzi do powstania kwasu mlekowego. Ten z kolei odpowiada za poprawę równowagi mikroflory jelitowej – pomaga pozbyć się nadmiaru złego szczepu bakterii.

Poprawa mikroflory jelitowej wpływa na ogólnoustrojową poprawę funkcjonowania całego organizmu.

Najnowsze badania wskazują, że wiele chorób, z którymi się zmagamy jest spowodowanych zaburzoną mikroflorą jelitową. Należą do nich między innymi choroby skóry, obniżona odporność, większy stres czy duża ilość alergii pokarmowych. 

Written by Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.