
3. Frytki z dyni
Frytki z dyni, to pomysł, o którym raczej rzadko się myśli w kontekście dań z tego warzywa, choć są naprawdę świetną alternatywą dla ziemniaków. Warto przy tym pamiętać, że dania z dyni to źródło zdrowia i witalności! Do przygotowania frytek dla dwóch osób potrzebujemy jedynie 600 gramów dyni, 3 łyżek oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypty chili i odrobiny pieprzu. Ich przygotowanie zajmie nam zaledwie kilka minut!
Najpierw należy nagrzać piekarnik do 190 stopni. Następnie dynię kroimy w dowolne kształty – mogą to być tradycyjne paski, jak w przypadku ziemniaków, ale i pół księżyce czy cokolwiek innego, na co mamy ochotę. Następnie oliwę z oliwek łączymy z przyprawami i polewamy nią pokrojoną dynię, umieszczoną na papierze do pieczenia. Kiedy nasz piekarnik się nagrzeje, umieszczamy w nim dynie. Po 30-35 minutach frytki powinny być gotowe – świetnie smakują również domowym hummusem!