
5. Puree z dyni
Jeśli myślimy o puree, to najczęściej przychodzi nam na myśl to klasyczne z ziemniaków, z dodatkiem masła, mleka czy prażonej cebulki. Jednak umówmy się – tego rodzaju rzeczy w końcu stają się nudne. Wtedy szukamy w kuchni czegoś innowacyjnego, co sprawi, że na nowo pokochamy jedzenie. Puree z dyni jest właśnie czymś takim! Tego rodzaju dania z dyni stanowią uniwersalny dodatek do wszystkiego! Możemy podawać go z mięsem pieczonym, smażonym a nawet z sosami i wciąż będzie pyszne.
Do przygotowania puree z dyni dla dwóch osób potrzebujemy 500 gramów obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli. Po około 20 minutach dynia powinna być już miękka. Wówczas na łyżce oliwy podsmażamy posiekany ząbek czosnku oraz pół niewielkiej cebuli – około 50 gramów. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy do tego, odsączone z wody, kawałki dyni. Wszystko razem podsmażamy przez około 2 minuty a następnie blendujemy – wspaniałe puree w nowej odsłonie!