w , , ,

10 pomysłów na dania z dyni

Puree z dyni z kaczką.
pixabay.pl

5. Puree z dyni

Jeśli myślimy o puree, to najczęściej przychodzi nam na myśl to klasyczne z ziemniaków, z dodatkiem masła, mleka czy prażonej cebulki. Jednak umówmy się – tego rodzaju rzeczy w końcu stają się nudne. Wtedy szukamy w kuchni czegoś innowacyjnego, co sprawi, że na nowo pokochamy jedzenie. Puree z dyni jest właśnie czymś takim! Tego rodzaju dania z dyni stanowią uniwersalny dodatek do wszystkiego! Możemy podawać go z mięsem pieczonym, smażonym a nawet z sosami i wciąż będzie pyszne.

Do przygotowania puree z dyni dla dwóch osób potrzebujemy 500 gramów obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki soli. Po około 20 minutach dynia powinna być już miękka. Wówczas na łyżce oliwy podsmażamy posiekany ząbek czosnku oraz pół niewielkiej cebuli – około 50 gramów. Kiedy lekko się zarumienią dodajemy do tego, odsączone z wody, kawałki dyni. Wszystko razem podsmażamy przez około 2 minuty a następnie blendujemy – wspaniałe puree w nowej odsłonie!

Zobacz także:  Po tym Internet zniknie na kilka miesięcy

Napisane przez Redakcja Sztosowe

Redakcja portalu zdrowotnego, skupia się na dostarczaniu rzetelnych i aktualnych informacji dotyczących szeroko pojętego zdrowia. Zespół tworzą pasjonaci i specjaliści z różnych dziedzin medycyny, dietetyki oraz psychologii, którzy łączą wiedzę naukową z praktycznymi poradami, aby wspierać czytelników w dążeniu do lepszego samopoczucia i zdrowego stylu życia. Dzięki zaangażowaniu w promowanie zdrowia publicznego i prewencji chorób, portal stał się cenionym źródłem inspiracji dla osób szukających sprawdzonych sposobów na poprawę jakości życia.