7. Dynia pieczona w cieście
Dania z dyni stanowią świetny pomysł na lunch do szkoły czy pracy. Podobnie jest w przypadku tej propozycji – świetnie sprawdzi się i na ciepło, i na zimno. Jej atutem jest to, że przygotowanie zajmie jedynie kilka minut. By przygotować porcje dla dwóch osób potrzebujemy około 400 gramów obranej dyni, z wydrążonymi pestkami. Do tego potrzebne będą nam 2 jajka, szczypta soli, pieprzu, odrobina kurkumy i łyżeczka sosu sojowe. Przyda nam się również spora łyżka mąki i olej słonecznikowy.
Dynię kroimy na kawałki o wielkości około 2×2 centymetry. Następnie odsączamy ją lekko z ewentualnej wody za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy ciasto, łącząc przyprawy, jajka oraz mąkę. Jeśli danie będą spożywały jedynie dorosłe osoby, to warto dodać do ciasta 40 ml dowolnego piwa – dzięki temu panierka zyska jeszcze więcej chrupkości. Rozgrzewamy olej, maczamy dynię w cieście i od razu wrzucamy na rozgrzany olej. Po około 7 minutach będzie idealna!