w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

6. Glutaminian sodu w chipsach

właściwości chipsów

 Chyba każdy w dzisiejszych czasach zdaje sobie sprawę z tego, iż należy unikać glutaminianu sodu. Producenci, chcąc poprawić smak swoich produktów, wykorzystują ten bardzo znany składnik smakowy. Chipsy doprawia się również glutaminianem sodu, na opakowaniu można go zauważyć pod postacią numeru E621.

Według przeprowadzonych badań substancja ta może uczulać, a także zwiększać ryzyko otyłości. Glutaminian sodu jest jedną z najczęściej badanych substancji, jednakże do tej pory przez amerykański urząd do spraw kontroli żywności i leków nie został uznany za szkodliwy. Warto pamiętać o tym, iż każda substancja stosowana w nadmiarze może mieć dla organizmu niekorzystny wpływ.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.