w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

3. Do ich produkcji stosuje się pulpę ziemniaczaną zamiast wartościowych ziemniaków

właściwości chipsów

Niestety w kolorowej paczce chipsów nie znajdują się prawdziwe, zdrowe i wartościowe dla organizmu ziemniaki. Przeważnie przekąska produkowana jest z tak zwanej masy ziemniaczanej, którą stanowią rozdrobnione i zmielone w papkę bulwy. Następnie formowane są w płatki, które wyglądem przypominają plasterki ziemniaka. Kartofle przez wiele lat były uważane za tuczące i zalecano ich unikanie w codziennej diecie. Jednakże według aktualnych danych w 150 g ugotowanych ziemniaków znajduje się jedynie 130 kcal, zwykła porcja ziemniaków nie jest w stanie zaszkodzić, nawet osobie odchudzającej się.

Oprócz tego ziemniaki zawierają dużą ilość potasu i drogocenne witaminy: żelazo, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, E, D, K, PP, skrobię oraz błonnik. Wszystkie te cenne składniki dostają się do organizmu jedynie poprzez konsumpcję ziemniaków w czystej postaci, niestety chipsy w żadnym razie nie przypominają tradycyjnych warzyw. Pozytywne właściwości chipsów są więc znikome.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.