w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

4. Zawierają dużą ilość soli

właściwości chipsów

Dzienna zalecana ilość soli w diecie wynosi 5 gramów. Taką ilość soli można spożywać zarówno w produktach spożywczych, jak i w postaci dodatku do dań. Dieta przeciętnego polaka dostarcza 15 g soli, jest to o wiele więcej. Wiele sodu znajduje się w produktach spożywczych, które i tak są dodatkowo dosalane.

W chipsach znajduje się aż 2 g soli na 100 g przekąski, jest to więc 40 procent dziennego zapotrzebowania. Zbyt duża ilość sodu w diecie doprowadza do zatrzymania płynów w organizmie, czemu towarzyszy poczucie ciężkości oraz opuchnięcia. Pojawić się mogą problemy z nerkami oraz nadciśnienie. Nadmiar tego pierwiastka przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko udaru mózgu oraz otyłości.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.