w ,

10 powodów dla których nie powinniśmy jeść chipsów

10. Niewielkie wartości odżywcze chipsów

właściwości chipsów

Chipsy są to przede wszystkim ogromne pokłady tłuszczu. W 100 g przekąski znajduje się aż 41 g tłuszczu. W dużej mierze są to nasycone kwasy tłuszczowe, oprócz tego znajduje się tam wiele dobrze przyswajalnych węglowodanów (skrobi ziemniaczanej).

Chipsy odznaczają się wysokim indeksem glikemicznym. To źródło białka i błonnika. Ta kaloryczna przekąska dostarcza nawet ok. 530 kcal w 100 g produktu. Znaleźć w nich można również w niewielkich ilościach witaminę E, witaminę A, witaminę C, sód, żelazo.

Napisane przez Daniel

Student uczelni biznesowej, założyciel portalu Sztosowe.pl, pasjonat nauk przyrodniczych. Interesujący się zdrowym żywieniem, dbaniem o swoje ciało, sportem oraz psychologią. Autor licznych publikacji dotyczących zdrowia oraz urody.